Zastava Srbije

U SRPSKOJ OD 2023. GODINE VEĆI IZNOSI PRAVA IZ SOCIJALNE ZAŠTITE

09.12.2022.


Korisnike prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, prava na novčanu pomoć i prava na ličnu invalidninu u Republici Srpskoj, od naredne godine očekuje povećanje ovih primanja od oko 13 odsto, istaknuto je, između ostalog, na sastanku koji je održan u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Pomoćnik ministra za socijalnu, porodičnu i dječiju zaštitu Vladimir Makarić sa saradnicima o ovoj i drugim aktuelnim temama razgovarao je sa predstavnicima Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske, Saveza distrofičara Republike Srpske, Saveza gluvih i nagluvih Republike Srpske, Saveza paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida Republike Srpske, Saveza slijepih Republike Srpske, kao i Udruženja amputiraca Republike Srpske “Udas”. 

Sastanku je prisustvovao i direktor Javnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske Nedeljko Jović sa saradnicima.

Kako je naglašeno, s obzirom na to da je osnovica za utvrđivanje visine tri pomenuta prava u socijalnoj zaštiti prosječna neto plata u Republici Srpskoj ostvarena u prethodnoj godini, te da se očekuje rast te osnovice, i iznos pojedinačnih prava koja se isplaćuju korisnicima od naredne godine biće uvećan. Na godišnjem nivou, Vlada Republike Srpske za ta uvećanja izdvojiće dodatnih oko sedam miliona KM. 

Tokom sastanka razgovarano je o svim pitanjima od značaja za funkcionisanje sistema socijalne i dječije zaštite u Republici Srpskoj, a sagovornici su se usaglasili da će se sve odluke i ubuduće donositi uz kontinuiranu saradnju i saglasnost. 

Predstavnici saveza i udruženja zahvalili su Ministarstvu za dosadašnju uspješnu saradnju, ističući da je zahvaljujući takvom načinu rada unapređen status osoba sa invaliditetom u Republici Srpskoj.

Susret sa predstavnicima organizacija osoba sa invaliditetom Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske organizuje svake godine početkom decembra, kada se sagledavaju ostvareni zajednički rezultati u protekloj godini, kao i planovi za narednu godinu. 


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, 05.12.2022.

Naslov: Redakcija