Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Sindikat pravosuđa podnio inicijativu Ustavnom sudu Srpske za ocjenu ustavnosti Uputstva za način obračuna prevoza za zaposlene u pravosudnim institucijama

09.12.2016.


Predstavnici Sindikata pravosuđa Republike Srpske saopštili su da su Ustavnom sudu Srpske predali inicijativu za ocjenu ustavnosti spornog Uputstva za način obračuna prevoza za zaposlene u pravosudnim institucijama.

U Sindikatu navode da na sastanku sa ministrom pravde Republike Srpske Antonom Kasipovićem i njegovim saradnicima nije postignuta saglasnost o naknadi za prevoz koja je, kako su naveli, na štetu radnika.

"Sindikat je ranije pozvao resorno mnistarstvo da predoči Prednacrt budžeta, ali se to nije desilo. Ipak, mi smo taj veoma značajan dokument nabavili iz drugih izvora i daćemo svoje primjedbe i sugestije na dio koji se odnosi na naknade", saopšteno je iz Sindikata pravosuđa Srpske.

U Sindikatu tvrde da su iskazali spremnost za zajedničko pronalaženje načina na koji bi se izvršila ušteda u budžetu Ministarstva pravde.

Navode i da nije postignuta saglasnost u vezi sa najavljenim umanjenjem naknade po osnovu radnog staža, što u stvarnosti predstavlja umanjenje plata za radnike.

"Nastavljamo pripreme za sprovođenje štrajka upozorenja kojim želimo iskazati nezadovoljstvo neprihvatanjem ovih zahtjeva", poručili su iz Sindikata pravosuđa i dodali da su pokrenuli inicijativu Predsjedništvu Saveza Sindikata Srpske da se uključi u rješavanje pitanja umanjenja prava radnika predviđenih Nacrtom budžeta za 2017. godinu, kao i najavljenom smanjenju plata za zaposlene koji se finansiraju iz budžeta.

U Sindikatu dodaju da je formirana zajednička komisija /sindikata i resornog ministarstva/ za tumačenje odredaba Posebnog kolektivnog ugovora za oblast pravosuđa.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 08.12.2016.