Zastava Srbije

OSNOVNI SUD SOKOLAC: Građani mogu koristiti usluge odjeljenja Osnovnog suda i na Palama

09.11.2020.


Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Anton Kasipović, načelnik opštine Pale Boško Jugović i predsjednik Osnovnog suda Sokolac Luka Borovčanin svečano su otvorili odjeljenja ovog suda na Palama.

Osnovni sud na Sokocu mjesno je nadležan za područje opština Sokolac, Pale, Istočno Sarajevo, Istočna Ilidža, Trnovo i Istočni Stari Grad.

Ministar Kasipović je rekao da od danas počinje raditi odjeljenje suda i da mu je drago zbog građana Pala i Istočnog Starog Grada, jer će na taj način skratiti troškove i vrijeme.

On je naveo da će od iduće godine, sa kreacijom budžeta za 2021. godinu, troškove funkcionisanja odjeljenja suda na Palama preuzeti Vlada Republike Srpske, odnosno resorno ministarstvo.

"Ovo je jedna od funkcija koja je neophodna ovim ljudima, a blizu je njihovih kuća i poslova, zato je odjeljenje važno za stanovnike dvije opštine. Imamo još pitanja koja ćemo rješavati zajedno sa rukovodstvom opštine Pale", rekao je ministar Kasipović.

On je zahvalio predsjedniku Osnovnog suda Sokolac i njegovim saradnicima na organizaciji cijelog posla, kao i Jugoviću i njegovim saradnicima.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović je izjavio da je opština finansirala prostorije i sve troškove rada ovog ođeljenja do kraja godine, kako bi Vlada Srpske blagovremeno uspjela uvrstiti finansiranje rada Ođeljenja u svoj budžet za narednu godinu.

On je naveo da je rukovodstvo opštine, 11 godina nakon donošenja odluke da na Palama bude otvoreno odjeljenje Osnovnog suda Sokolac, uspjelo i realizovati taj projekat.

"Bilo je neophodno otvaranje odjeljenja s obzirom na to da su stanovnici Pala i Istočnog Starog Grada imali nepotrebne troškove odlazeći na Sokolac. Od danas sve svoje obaveze prema Osnovnom sudu Sokolac stanovnici dvije opštine obavljaće u novim prostorijama", poručio je Jugović.

Predsjednik Osnovnog suda Sokolac Luka Borovčanin izjavio je da je današnjim otvaranjem odjeljenja suda na Palama građanima ove lokalne zajednice omogućeno da imaju lakši pristup sudu.

"Ovdje će se nalaziti pisarnica koja će svaki dan funkcionisati, a sudije će zakazivati ročišta. Na taj način stranke neće dolaziti na Sokolac i smanjiće se troškovi i vrijeme koje je bilo potrebno da se dođe u sjedište suda", rekao je Borovčanin i dodao da već od danas građani mogu da koriste usluge ovog odjeljenja.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su pomoćnik ministra pravde u Resoru pravosuđa Slobodan Zec, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac sa saradnicima, predstavnici Sudske policije, opštine Pale te javnog, kulturnog i političkog života.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo pravde RS, 03.11.2020.

Naslov: Redakcija