Zastava Srbije

PRAVILNIK O IZMJENI PRAVILNIKA O PRIMJENI ZAKONA O POREZU NA DOHODAK: Od 3. oktobra 2016. godine započeto oporezivanje toplog obroka većeg od 8,5 KM dnevno i regres iznad 400 KM u FBiH


Započeto oporezivanje toplog obroka većeg od 8,5 KM u FBiH stiglo je na naplatu radnicima, pa su u samo jednoj radničkoj porodici ovaj mjesec smanjena primanja za čak 380 KM.

U Savezu samostalnih sindikata BiH kažu da je hiljade radnika iz realnog sektora oštećeno i dobilo je ovaj mjesec umanjena primanja za oktobar 2016. godine.

Neki radnici kažu da se sada boje da neće moći uzeti ni kredit jer je potvrda o iznosu toplog obroka bila jedan od dokumenata koji se predaju banci. Nadaju se da će ovo biti privremeno.

Pravilnik o izmjeni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak ("Sl. novine FBiH", br. 52/2016) primenjuje se od 3. oktobra 2016. godine, od kada je oporeziv topli obrok iznad 8,5 KM dnevno i regres iznad oko 400 KM. Ovome su se protivili poslodavci i sindikat tražeći još jednu odgodu primjene ravilnika, odnosno do usvajanja Zakona o doprinosima kojim bi doprinosi bili niži.

- Tako bi se sve ovo na neki način anuliralo, neutralisalo. Ovako, oštećeni su svi koji rade u realnom sektoru. Grane privrede poput tekstila, gdje su najniža primanja, na ivici su egzistencije. Isplatu niže plate radnicima su kompenzirale kroz veći topli obrok, što je sada onemogućeno. U javnom sektoru topli obrok je 8 KM, ali oni imaju dobre plate - kaže ističe potpredsjednik SSS BiH Selvedin Šatorović.

Iz Ministarstva finansija FBiH su rekli da je u toku izrada novog Zakona o doprinosima kojim bi se doprinosi trebali umanjiti, kao i izrada novog zakona o porezu na dohodak. Nedavno je ministrica Jelka Milićević ponovila da nema razloga za ponovnu odgodu primjene Pravilnika i da je on vezan za novi Opći kolektivni ugovor.

Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, ističe da poslodavci plaćaju kao i do sada, s tim da dio od toga sada Vlada uzima od radnika sebi. Naveo je da strahuju da će biti gore jer po prvim informacijama o Zakonu o doprinosima daje se rješenje koje će dovesti do novog opterećenja onih sa malim platama, dok će oni sa visokim profitirati.

- Učinićemo sve da do toga ne dođe - dodao je Pandurević.


Izvor: Vebsajt eKapija, 07.11.2016.