Zastava Srbije

SPREČAVANJE POREZNIH PREVARA U BIH

09.10.2020.


Bosna i Hercegovina učinila je značajan korak ka sprečavanju poreznih prevara i u narednom periodu će svoje zakonodavstvo morati prilagoditi prema uzoru na razvijene države u svijetu i članice Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Naime, zbog dnevnopolitičkih previranja nezapaženo je prošla informacija da je naša država pristupila Multilateralnoj konvenciji o provedbi mjera za sprečavanje erozije porezne osnovice i premještanja dobiti koje se odnose na porezni ugovor (MLI).

Ukupno su ovom konvencijom obuhvaćene 52 države svijeta, a u posljednjem valu priključenja ratificirale su sporazum Albanija, Kostarika i BiH. Konvencija će stupiti na snagu 1. januara 2021. godine. Prema informacijama OECD-a, naša država uskočila je u posljednji vagon, budući da je krajnji rok za priključenje ovoj konvenciji bio 30. septembar.

- Konvencija, o kojoj je pregovaralo više od 100 zemalja, jedan je od najistaknutijih rezultata OECD-a. To je vodeći svjetski instrument za ažuriranje bilateralnih poreznih ugovora i smanjenje mogućnosti za izbjegavanje poreza od multinacionalnih preduzeća. Mjere uključene u Konvenciju odnose se na zloupotrebu ugovora, strategije za izbjegavanje stvaranja "stalne poslovne jedinice" i hibridne aranžmane - pojašnjeno je.

Ekonomista Admir Čavalić je ukazao da izbjegavanje plaćanja poreza zemlji domaćinu u kojoj je ostvarena dobit predstavlja jednu od učestalih praksi kompanija, naročito multinacionalnih.

- Konkretno, ova praksa se veže za velike multinacionalne kompanije, u posljednje vrijeme značajnim dijelom iz oblasti naprednih tehnologija (IT uglavnom). OECD je posebno zainteresiran za ovu oblast, u smislu prevencije datih praksi. Tako da je, kao dio aktivnosti OECD projekta, BiH potpisala Multilateralnu konvenciju o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreznim pitanjima (MAC) i Multilateralnu konvenciju o provedbi mjera za sprečavanje erozije porezne osnovice i premještanja dobiti koje se odnose na porezni ugovor (MLI). Fokus je na uvođenju ili unapređenju standarda koji se odnose na porezne manipulacije, naročito multinacionalnih kompanija - istakao je Čavalić.

Dodao je da, razumijevajući da BiH u ovom trenutku nije u značajnoj mjeri izložena utjecaju ovih kompanija, što je generalno loš indikator, vjerovatno da u kratkom i srednjem roku neće biti posebnog ekonomskog utjecaja datih aktivnosti.

- Ipak se determinira budućnost poslovanja ovih kompanija u našoj zemlji i zatvara se prostor za porezne manipulacije, ali i privlačenje ovih kompanija - rekao je Čavalić.

- Ovaj multilateralni porezni ugovor je osmišljen kako bi omogućio zemljama da brzo dodaju nove odredbe u svoje postojeće porezne ugovore kako bi se ti ugovori uskladili s minimalnim standardima razvijenim 2015. kao rezultat OECD i G20 plana preusmjeravanja dobiti od erozije. Cilj ovih minimalnih standarda je spriječiti izbjegavanje poreza od multinacionalnih grupa i ubrzati rješavanje prekograničnih poreznih sporova. Ukupno su se ugovoru pridružile 52 zemlje - pojašnjeno je iz OECD-a.


IZVOR: Vebsajt Avaz, E. Halimić, 29.09.2020.

Naslov: Redakcija