Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PRIPREME IZMJENA ZAKONA O DRŽAVLJANSTVU BIH

09.10.2018.


Ministarstvo civilnih poslova BiH počelo je da priprema izmjene Zakona o državljanstvu BiH ("Sl. glasnik BiH", br. 22/2016 - prečišćen tekst), ali će ta priča sačekati novu vlast jer u startu nije bilo velike zainteresovanosti ostalih da pričaju o tom aktu.

Sektor za državljanstvo i putne isprave u tom ministarstvu je, potvrđeno je “Glasu Srpske”, u maju ove godine uputio dopis entitetskim ministarstvima sa prijedlogom za dostavu eventualnih inicijativa, sugestija i prijedloga u vezi s potrebom sačinjavanja izmjena Zakona o državljanstvu BiH.

Razlog za pripremu novog zakona leži u činjenici što je taj posao ukalkulisan u Program rada Savjeta ministara BiH od 2018. do 2020. godine.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je za cilj imalo objedinjavanje korisnih i suštinskih prijedloga izmjena i dopuna propisa da bi se oni u prednacrtnoj fazi usaglasili sa nadležnim institucijama. Nadležne institucije nisu pokazale interesovanje za dostavljanje pomenutih inicijativa ili prijedloga”, kazali su u tom ministarstvu.

Njihov stav je da bi propis trebalo u većoj mjeri uskladiti sa zakonodavstvom susjednih zemalja, naročito u dijelu koji se odnosi na “birokratski pristup” nadležnih organa prilikom naturalizacije stranih državljana, a isto tako jasnije i preglednije definisati pojedine odredbe koje ostavljaju prostor različitom tumačenju.

Kako se bliži novo konstituisanje izvršnog i zakonodavnog organa vlasti na nivou BiH, mišljenja smo da će se ovoj aktivnosti moći detaljnije posvetiti u narednoj godini”, zaključili su u ministarstvu.

Član Ustavnopravne komisije u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Lazar Prodanović smatra da ovom pitanju nije trebalo ni pristupati u izbornoj godini. Naglasio je da je riječ o važnom aktu i da ni u kom slučaju ne može doći, a ni proći u Parlamentu BiH bez prethodno dobijenog stava iz RS o tome.

Vlada RS i ministarstva moraju da se izjasne o tome. Bez toga bilo kakve promjene o državljanstvu neće dobiti zeleno svjetlo u Parlamentu BiH, a sa ovom pričom nije trebalo ni počinjati, uslovno rečeno, u vrijeme kada su raspisani izbori. Imali smo četiri godine prije toga na raspolaganju, zašto se u tom periodu nije uradilo nešto ako smatraju da je to potrebno”, kazao je Prodanović.

On je dodao da će vrijeme koje dolazi pokazati kakve su to izmjene i dopune pripremili službenici u ministarstvu, te da li će u tom obliku i stići pred parlamentarce.

Smatramo da to ništa nije hitno i da može čekati. Stav o tome daće novi saziv vlasti, ali ništa neće moći da se radi bez stava nadležnih u RS i FBiH”, rekao je Prodanović.

Izmjene i dopune Zakona o državljanstvu dio su i plana rada Ministarstva civilnih poslova za narednu godinu, koji je u fazu konsultacija.

Cilj izmjena

* usklađivanje sa zakonodavstvom susjednih zemalja

* preciziranje odredaba koje ostavljaju prostor različitom tumačenju


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 08.10.2018.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772