Zastava Srbije

PORODIČNI ZAKON FBIH: Vanbračna zajednica nastaje nakon najmanje tri godine zajedničkog života ili kraće ako je u njoj rođeno dijete, a imovina koju su vanbračni partneri stekli radom u vanbračnoj zajednici smatra se njihovom zajedničkom imovinom i ona se po Zakonu tretira kao i imovina bračnih partnera

09.10.2017.


Prema podacima poslednjeg popisa u FBiH ima 9.443 vanbračnih zajednica, od kojih 4.580 bez dece, a 4.863 s decom.

Međutim, kako kažu iz Federalnog zavoda za statistiku, parovi nisu pitani koliko dugo su u zajednici, tako da se ovaj broj uzima s rezervom, jer parove koji žive zajedno manje od tri godine i nemaju dijete zakon ne priznaje kao vanbračnu zajednicu.

Ne postoje zakonske dvosmislenosti ili nejasnoće koje bi dovele u pitanje jednakost bračne i vanbračne zajednice i uživanja punih prava vanbračnih partnera nakon što ispune rok zajedničkog života potreban da se smatraju vanbračnom zajednicom. Ipak, koliko se u praksi poštuje ta zakonski data jednakost vanbračnih s bračnim zajednicama, upitno je.

Prema Porodičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine ("Sl. novine FBiH", br. 35/2005, 41/2005 - ispr. i 31/2014) vanbračna zajednica nastaje nakon najmanje tri godine zajedničkog života ili kraće ako je u njoj rođeno dijete, a imovina koju su vanbračni partneri stekli radom u vanbračnoj zajednici smatra se njihovom zajedničkom imovinom i ona se po Zakonu tretira kao i imovina bračnih partnera.

Ono što je problem je da se vanbračna zajednica teže dokazuje pa prilikom potražnje određenih usluga ili prava pred državom kada se trebaju ustanoviti porodični odnosi, proces koji bi se mogao rešiti uvođenjem dokaznog dokumenta odugovlači ili postaje čak neizvodljiv.

Advokat Omar Mehmedbašić navodi da se u slučaju da neko osporava vanbračnu zajednicu, ona mora utvrditi, a dokazivanje se svodi na saslušavanje svedoka.

S druge strane, advokat iz Tuzle Alma Prnjavorac, smatra da bi probleme težeg dokazivanja vanbračne zajednice rešila ovjerena zajednička izjava o stupanju u vanbračnu zajednicu, jer, kako navodi, vanbračnu zajednicu je ponekad jako teško dokazati. Naime, jedna od stvari koje otežavaju rešavanje eventualnih pravnih problema i sudskih postupaka jeste i nepostojanje institucije registrovanja vanbračnih zajednica.

- To bi sprečilo mnoge sudske postupke i mnogo olakšalo vanbračnim partnerima rešavanje eventualnih pravnih problema u slučaju neslaganja - rekla je Prnjavorac.


Izvor: Vebsajt Blic, E. B., 07.10.2017.

Naslov: Naslov: Redakcija