Zastava Srbije

NEOPHODNE IZMJENE ZAKONA O DOPRINOSIMA I O POREZU NA DOBIT U FBIH: Poslodavci traže smanjenje opterećenja na rad i podizanje minimalne plate

09.09.2020.


Udruženje poslodavaca Federacije BiH predstavilo je buduće aktivnosti na poboljšanju poslovnog okruženja, a sve kroz insistiranju na izmjenama zakona koji tretiraju opterećenja rada, što bi posljedično dovelo do povećanja plaća.

Poslodavci su posebno zabrinuti posljednjim zvaničnim podacima Porezne uprave o padu broja radnika, a pogledi su uprti u izvršnu vlast koja treba da prihvati ideje poslovnog sektora o smanjenju cijene rada.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, ukazao je kako će aktivnosti ove organizacije u narednom periodu biti usmjerene u tri pravca - promjenama Zakona o doprinosima, Zakon o porezu na dobit i ka povećanju minimalne plate.

Spuštanje doprinosa na 30 posto dovelo bi do multiplikativnog efekta, a odrazilo bi se i na povećanje priliva javnih prihoda, ali i na rast zaposlenosti. U prvom periodu vlada mi morala intervenirati kreditnim ili akumuliranim sredstvima.

Poslodavcima bi bilo jako važno i kad bi, što je praksa drugdje, dobit koja se reinvestira bila oslobođenja oporezivanja. O ovim prijedlozima poslodavci su napravili i serije razgovora s predstavnicima političkih stranaka.

Efekat ovih mjera doveo bi do rasta minimalnih plata, a spekulira se da bi one mogle biti oko 650 KM.


IZVOR: Vebsajt Klix, 03.09.2020

Naslov: Redakcija