Zastava Srbije

USTAVNI SUD RS: Članom 17. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju nije povrijeđen vitalni nacionalni interes

09.09.2020.


U Banjoj Luci je, 7. septembra 2020. godine, održana stotinu i trideset i prva sjednica Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (u daljnjem tekstu: Vijeće) koje je, u skladu sa Ustavom i Zakonom utvrđenim nadležnostima, utvrdilo da članom 17. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju nije povrijeđen vitalni nacionalni interes konstitutivnog bošnjačkog naroda.

Da bi se utvrdilo da li je u ovom slučaju došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, Vijeće je prvo konstatovalo da je potrebno imati u vidu sadržaj cjelokupnog člana Zakona kojim se regulišu pitanja dodjele Svetosavske nagrade, a ne samo njen naziv. Prema ocjeni Vijeća, uslovi i kriterijumi na osnovu kojih se vrši izbor kandidata za dodjelu Svetosavske nagrade su u potpunosti anacionalne prirode i nikoga ne favorizuju, zbog čega je izvjesno da se ova nagrada dodjeljuje nastavniku za rezultate na profesionalnom planu, u potpunosti nezavisno od njegovih nacionalni i vjerskih odrednica. U ovom smislu, Vijeće je utvrdilo da osporena zakonska odredba ne diskriminiše i ne dovodi u podređen položaj bilo koji konstitutivni narod u Republici Srpskoj u pravu na uživanje garancija iz kruga vitalnih nacionalnih interesa definisanih Ustavom i da je nagrada dostupna svakom nastavniku koji ispunjava propisane uslove. S obzirom na to, dakle, da se osporenom odredbom Zakona ne daje prednost bilo kojem konstitutivnom narodu, niti se pravi razlika među njima, Vijeće je ocijenilo da se ona jednako odnosi na sve građane Republike Srpske, te nijedan konstitutivni naroda ovakvim propisivanjem nije doveden u neravnopravan položaj u uživanju prava zajemčenih Ustavom.


IZVOR: Vebsajt Ustavnog suda RS, 07.09.2020

Naslov: Redakcija