Zastava Srbije

USTAVNI SUD RS: Nema povrede vitalnog interesa Bošnjaka u odredbama Zakona o izmjena i dopuna Krivičnog zakonika

09.08.2023.


Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je u Banjaluci da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u odredbama Zakona o izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske jer, kako je naveo Sud, nema potrebne pravne argumentacije.

"Ustavni sud Republike Srpske smatra da pravna argumentacija ne postoji u smislu relevantnih normi i garancija Ustava Republike Srpske o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda, već podnosilac zahtjeva ukazuje na povredu državnih atributa Bosne i Hercegovine, kao i moguću povredu Ustava BiH", saopšteno je iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u julu Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim je propisano krivično djelo protiv časti i ugleda - kleveta, iznošenje ličnih i porodičnih prilika i javno izlaganje poruzi.

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da je prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u odluci o izboru člana Komisije za žalbe.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 07.08.2023.

Naslov: Redakcija