Zastava Srbije

POSTIGNUT DOGOVOR SA HRVATSKOM O SMANJENJU SPORNIH TAKSI

09.08.2017.


Ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović pregovarao je s hrvatskim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem i dogovorio da će takse biti smanjene.

Nakon što je u Sarajevu na sastanku ministara četiri zemlje regiona zaključeno da Hrvatska mora hitno da ukine diskriminatorske odredbe, ministar Mirko Šarović je pregovarao s hrvatskim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem.

Nezvanično, saglasni su da taksa bude po jednom transportu, odnosno kamionu, jedinstvena, bez obzira na to koliko se vrsta voća i povrća prevozi.

Još nema dogovora koliko će se taksa smanjiti, traga se za evropskim prosekom, saznaje Kliks.ba.

O odluci Hrvatske, koja izvoznike povećanjem uvozne takse za 22 puta, čime zemlje regiona stavlja u nepovoljan položaj, nastaviće se konsultacije.

U Hrvatskoj je stupio na snagu Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, čime su naknade za inspekcijski nadzor s 12 evra povećane na 270 evra.

Podsećamo, u zgradi Parlamenta BiH tim povodom su se juče, na poziv ministra spoljne trgovine Mirka Šarovića, sastali ministri trgovine BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Mirko Šarović, Rasim Ljajić, Dragica Sekulić i Ljupčo Nikolovski potpisali su zajedničko pismo koje su poslali Evropskoj komisiji, a Hrvatsku su pozvali da hitno ukine diskriminatorske odredbe.

Zatražili su da cena inspekcijskog nadzora odgovara stvarnim troškovima postupka i bude usklađena s prosečnim cenama u zemljama regiona i EU.


Izvor: B92, 08.08.2017.

Naslov: Naslov: Redakcija