Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

MINISTARSTVO VANJSKE TRGOVINE: BIH NEMA NOVCA ZA VAKCINACIJU STOKE


  • MINISTARSTVO VANJSKE TRGOVINE: BIH NEMA NOVCA ZA VAKCINACIJU STOKE

 

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa održan je sastanak ministra Mirka Šarovića i entitetksih ministara poljioprivrede Šemsudina Dedića i Steve Mirjanića po pitanju bolesti kvrgave kože koja se širi na Balkanu.

Šarović je kazao kako još nije zabilježen nijedan slučaj u BiH, ali da je sastanak održan kako bi se odredile preventivne mjere te mjere u slučaju da se bolest proširi i u BiH.

- Razgovarali i usaglasili smo mjere kako bi se BiH mogla suočiti s mogućim posljedicama. Posljednji slučaj zabilježen je u Crnoj Gori, a to je blizu granice. Zaključili smo da BiH u ovom trenutku ne ide u potpunu vakcinaciju, ali da se vakcinaciju uđe ukoliko u narednom periodu se pojave prvi slučajevi ove bolesti - kazao je Šarović te dodao kako BiH nema novca za vakcinaciju.

Također, Šarović je kazao da je neophodno obratiti se Evropskoj komisiji o potrebnim mjerama.

- Zaključili smo da je neophodno da se obratimo Evropskoj komisiji o mjerama koje će poduzeti BiH i tako zatražimo hitnu i interventnu podršku. Tražićemo da se formira i poseban fond kako bi nam se pomoglo u periodu vakcinisanja. Dogovorili smo se da međusobno razmijenjujemo informacije i po tom pitanju se informišemo - kazao je Šarović.

Za kraj je kazao da se ova bolest prenosi krpeljima.

- Bolest se prenosi krpeljima i komarcima i moramo spriječiti prenošenje u BiH, posebno jer nijedan nivo vlast nema dovoljno jak zdravstveni fon za vakcinisanje svih oboljelih - rekao je on.

Ministar poljoprivrede RS Stevo Mirjanić kazao je kako se i do sada poduzimale mjere ali da se sada mora posvetiti više pažnje.

- Moramo odmah utvrditi plan djelovanja i nadležnosti svih institucija, kako bi utvrdili slijed mjera kako se ta bolest ne bi proširala na naša područja. Mi smo se dogovirli da se već narednih dana uradimo plan kako bi se odredili zadaci za nadležne insitucije. Prvo prevencija mora biti realizirana. Jako je bitno da se upravlja prometom i kretanjem stoke i da eventualno sva stoka koja nema odgovarajuću dokumentaciju bude oduzete i zbrinuta - kazao je Mirjanić Šemsudin Dedić kazao je kako se već duže vremena u FBiH vrše pripreme i prevencija te da je ovo bio pravi trenutak za sastanak kako bi se odredili zadaci svih nadležnih.

Izvor: Vebsajt Vijesti, 08.08.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772