Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU KS: Ekonomski fakultet u Sarajevu iznio niz primjedbi na Nacrt zakona

09.07.2021.


Ekonomski fakultet u Sarajevu obavještava javnost da je na održanoj sjednici, Vijeće fakulteta otvorilo proces formulisanja primjedbi na Nacrt zakona o visokom obrazovanju.

Generalan zaključak je da nastavnici Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dijele duboku zabrinutost brojnih kolega sa Univerziteta u Sarajevu kao i studenata zbog negativnih implikacija koje će ovaj Zakon imati za javno visoko obrazovanje u Kantonu Sarajevo, ali i šire.

"Nastavnici Ekonomskog fakulteta su posebno zabrinuti zbog odsustva plana razvoja i jačanja javnog obrazovanja kao temelja razvoja bilo kojeg društva. Dalje, nejasna je osnovanost formiranja Vijeća za obrazovanje i nauku, te zabrinjava paralelizam institucija koji će se tim Vijećem ostvariti. Prijedlog nacrta značajno urušava akademsku autonomiju po brojnim osnovama uz istovremeno pretjerano liberaliziranje osnivanja i rada privatnih visokoškolskih ustanova te uvođenje ekonomskih principa nepoznatih u javnom visokom obrazovanju širom svijeta. Nedovoljno je regulisano osnivanje privatnih visokoškolskih ustanova kao i dislociranih odjeljenja", kaže se u saopćenju.

U domen uslova za izbor u akademska zvanja, navodi se u saopćenju, uvodi se pravna nesigurnost uz ozbiljnu opasnost od derogiranja državnog Okvirnog zakona o visokom obrazovanju. Konačno, Nacrt zakona o visokom obrazovanju se zapravo samo marginalno bavi samim obrazovnim procesom i položajem studenata.

"Svojim dosadašnjim radom i djelovanjem u lokalnoj ali i međunarodnoj zajednici, pionirskim poduhvatima u oblasti visokog obrazovanja u BiH, te svjetskim akreditacijama i priznanjima Ekonomski fakultet u Sarajevu je pokazao svoje opredjeljenje ka visokom kvalitetu nastavnog i naučnog rada i djelovanju u skladu sa vodećim svjetskim praksama. Stoga Ekonomski fakultet u Sarajevu poziva sve uključene strane da prvo definišu javne politike koje će visoko obrazovanje usmjeriti u pravcu dugoročnog razvoja, pa tek onda da pristupe kreiranju zakonskog okvira koji će podržati implementaciju takvih politika. Samo tako možemo ostvariti dugoročne pozitivne efekte koje priželjkujemo", navode u saopćenju.


IZVOR: Vebsajt Klix, 7.07.2021.

Naslov: Redakcija