Zastava Srbije

U PRIPREMI ZAKON KOJI PREDVIĐA UVOĐENJE IMOVINSKIH KARTONA ZA SUDIJE I TUŽIOCE: U izradu zakona uključena Delegacija EU u BiH

09.07.2020.


 

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler izjavio je da je Delegacija EU u BiH uključena u pripremu novog zakona koji predviđa uvođenje imovinskih kartona za sudije i tužioce i izrazio nadu da će se to rješenje uskoro naći u parlamentu BiH.

 

Vladavina prava jeste alfa i omega evropskih integracija. To će biti tema broj jedan kada se otvore pregovori o pristupanju BiH EU. EU ulaže puno pažnje tom sektoru. Vi ste svjedoci da mnogi građani nisu zadovoljni radom pravosuđa i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS). EU se angažovala i počeli smo raditi na unapređenju. Riječ je o konkretnom zahvatu da se unaprijede provjere integriteta, odnosno uvođenju imovinskih kartona za sudije i tužioce. Nadam se da će se to uskoro naći u parlamentu – rekao je Satler novinarima u Mostaru, komentarišući njegove ranije kritike na rad VSTS.

 

On je pozvao građane da se uključe i da se njihov glas čuje i da pomognu u unapređenju vladavine prava.

 

Satler je rekao da nije upoznat o prijedlogu zakona o javnim nabavkama koji će poslanici DF u Predstavničkom domu Parlamenta BiH uputiti u parlamentarnu proceduru, ali je naveo da je veoma bitno da takav zakon bude usvojen.

 

EU je prije godinu i po na sto stavila moderan zakon o javnim nabavkama, ali on nije dospio u fokus nadležnih. Da je taj zakon usvojen mislim da bismo izbjegli mnoge od afera koje smo vidjeli posljednjih mjeseci, uključujući i aferu sa respiratorima. To još jednom naglašava značaj EU i usvajanje zakona koji su u skladu sa zakonima EU – naveo je Satler.

 

On je napomenuo da postoje zakonska rješenja koja su na stolu i koja su usklađena sa evropskim.

 

Važno je da taj zakon bude usvojen i da nijedna marka poreskih obveznika ne bude potrošena kako ne treba – rekao je Satler.

 

 


IZVOR: Vebsajt Srpskainfo, 06.07.2020.

Naslov: Redakcija