Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI OD NASILJA U PORODICI: Ukidanje prekršajnog kažnjavanja za nasilje i primjena odredaba Krivičnog zakonika RS, kojima se nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici tretira kao krivično djelo

09.07.2019.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Normiranjem predloženih izmjena u tekstu Prijedloga zakona, žrtve nasilja dobijaju adekvatniju i pravovremenu pomoć i podršku, dodatno unaprijeđenu po utvrđenim međunarodnim standardima, a odgovor zakonodavca na društveno neprihvatljive radnje nasilja u porodici i sankcionisanje učinioca nasilja ostvaruje se primjenom Krivičnog zakonika Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 64/2017 i 104/2018 - odluka US).

Ovim novim pristupom eliminiše se dosadašnja paralelna mogućnost da se učinilac nasilja u porodici kazni prekršajnopravno ili krivičnopravno i otklanjaju dosadašnje, opravdane, nedoumice subjekata zaštite, onih koji bi trebalo da sankcionišu učinioca.

Pristupom koji odvaja pomoć, podršku i zaštitu žrtava nasilja u porodici i propisuje ih Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici, od sankcionisanja učinioca koje se propisuje Krivičnim zakonikom Republike Srpske, dobija se bolja zaštita žrtve i efektniji i stroži odgovor društva prema učiniocu nasilja.

Ozbiljna i odgovorna akcija društva u pravcu suzbijanja i sprečavanja nasilja u porodici podrazumijeva ukidanje prekršajnog kažnjavanja za nasilje u porodici i insistiranje na primjeni odredaba Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojima je nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici određeno kao krivično djelo.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 04.07.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija