Zastava Srbije

VISOKOM SUDSKOM I TUŽILAČKOM VIJEĆU BIH DODIJELJEN STATUS POSMATRAČA U EVROPSKOJ MREŽI SUDSKIH VIJEĆA

09.06.2023.


Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće) dobilo je status posmatrača u Evropskoj mreži pravosudnih vijeća (ENCJ) tokom Generalne skupštine koja se održava u periodu od 7. do 9. juna 2023. godine u Ljubljani, Republika Slovenija. Dodjeljivanjem statusa posmatrača, potvrđeno je opredjeljenje VSTV-a BiH ka uspostavljanju evropskih standarda u pogledu jačanja, kako institucionalnih kapaciteta regulatornog tijela, tako i cjelokupnog pravosuđa koje je u službi svih građana.

Zahvaljujući saradnji sa međunarodnim partnerima, Sudskom administracijom Norveške i Sudskim vijećem Nizozemske, Vijeće je bilo u prilici da u prethodnim godinama učestvuje u procesima procjene nezavisnosti, odgovornosti i kvalitete pravosuđa koje provodi ENCJ. Rezultati koje je VSTV BiH postigao zahvaljujući učešću u procesima ENCJ-a od izuzetnog su značaja za instituciju i za cjelokupno pravosuđe. Iskorištena je iznimna prilika da Vijeće, i prije sticanja statusa posmatrača, primijeni alate ENCJ-a za procjenu nezavisnosti, odgovornosti i kvaliteta rada pravosuđa. Ovi alati, omogućili su određivanje prioriteta u procesima reformskih aktivnosti Vijeća i utvrđivanja smjera u kojem se identifikovane reforme trebaju kretati.

Sticanjem statusa posmatrača Vijeće će biti u prilici direktno učestvovati u procesima i aktivnostima ENCJ-a, steći uvid u naučene lekcije zemalja EU u vezi sa pravosudnom reformom, utvrditi slabosti i snage vlastitog sistema korištenjem evropskih standarda, te definirati oblasti za poboljšanja, što će doprinijeti približavanju bh. pravosuđa evropskim standardima, te naposljetku pridruživanju BiH Evropskoj uniji.

VSTV BiH kao dio mreže ENCJ-a usklađuje svoje djelovanje sa najvišim evropskim standardima, koji garantiraju svim građanima nezavisno, snažno i odgovorno pravosuđe.

Generalnoj skupštini ENCJ-a prisustvuju predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija i direktor Sekretarijata VSTV-a BiH Admir Suljagić.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, 08.06.2023.

Naslov: Redakcija