Zastava Srbije

ZAKONI IZ OBLASTI ENERGETIKE U RS: Do kraja godine Zakon o obnovljivim izvorima energije

09.06.2021.


Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić očekuje fleksibilniji pristup EU kada je riječ o primjeni evropske prakse o potiskivanju energije dobijene iz fosilnih goriva u korist energije koja dolazi od obnovljihvih izvora.

- Tačno je da u Republici Srpskoj 60 odsto energije dolazi od termoelektrana, a 40 odsto iz hidroelektrana i samo manji dio iz solarnih elektrana. Naravno da želimo da u narednom periodu ovaj odnos bude promijenjen u korist energije koja dolazi iz obnovljivih izvora - rekao je Đokić za BHT 1.

On je istakao da je potiskivanje elektrana koje funkcionišu na fosilna goriva težak udarac na BiH, bez obzira da li je riječ o Republici Srpskoj ili Federaciji BiH.

- Smatram da Evropa prema nama treba da ima fleksibilan pristup i omogući duži vremenski period primjene evropskih direktiva u tom pogledu jer mi baznu energiju ne smijemo izgubiti, pošto nam daje sigurnost i bezbjednost kvalitetnog i redovnog snabdijevanja našeg tržišta, građana i privrede. I, ako bi to izgubili, ugrozili bi privredne procese i doveli do nezadovoljstva velikog broja građana - pojasnio je Đokić.

On je naveo da i pored činjenice da vlasti traže razumijevanje od Evrope, Republika Srpska, ipak, sprovodi evropske prakse u ovoj oblasti, navodeći kao primjer Zakon o zaštiti vazduha.

Đokić je izrazio očekivanje da će do kraja godine u Republici Srpskoj biti donesen i Zakon o obnovljivim izvorima energije.

On je naveo da i u drugim energetskim područjima očekuje nove investicije kada je riječ o obnovljivim izvorima energije.

Kada je riječ o liberalizaciji tržišta električne energije, Đokić je podsjetio da je donesen reformski zakon koji na sasvim drugačiji način uređuje oblast u Republici Srpskoj i koji je na liniji sprovođenja Energetske stragetije do 2030. godine.

- Sve je rađeno u skladu sa direktivama EU. Zakon o električnoj energiji ("Sl. glasnik RS", br. 68/2020) donesen u Republici Srpskoj je ocijenjen kako zakon koji je apsolutno na liniji ispunjavanja svih evropskih standarda - rekao je Đokić i izrazio nadu da će i FBiH pratiti Srpsku u ovoj oblasti.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 08.06.2021.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija