Zastava Srbije

VISOKO SUDSKO I TUŽILAČKO VIJEĆE BIH: Javni natječaj za ukupno 56 upražnjenih mjesta, između ostalog i za predsjednika Vrhovnog suda RS i glavnog tužitelja Tužilaštva BiH. Konkurs traje do 19. maja 2022. godine

09.05.2022.


Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH raspisao je javni natječaj za ukupno 56 upražnjenih mjesta, između ostalog i za predsjednika Vrhovnog suda RS-a i glavnog tužitelja Tužilaštva BiH.

Konkurs traje do 19. maja 2022. godine.

VSTV je konkurskom propisao osnovne uslove koje podnosilac prijave treba ispunjavati, a koje su propisane člankom 21. Zakona o VSTV-u BiH.

Podnosilac prijave za konkurs mora biti državljanin BiH, mora biti intelektualno i fizički sposoban da obavlja sudačku ili tužiteljsku dužnost; imati diplomu pravnog fakulteta iz BiH ili bivše SFRJ, pod uslovom da je diploma koju je izdao taj pravni fakultet nostrificirana sukladno zakonu, kao i položen pravosudni ispit u prethodno navedenim državama.

Ostale osnovne, kao i posebne uslove koje je VSTV BiH propisao možete pročitati ovdje.

Podsjećamo, poziciju vršioca dužnosti glavnog tužitelja Tužilaštva BiH trenutno obnaša Milenko Kajganić. On je tu poziciju preuzeo u oktobru 2021. godine, nakon što je smijenjena Gordana Tadić.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 04.05.2022.

Naslov: Redakcija