Zastava Srbije

CENTRALNA IZBORNA KOMISIJA BIH: Opći izbori 7. oktobra 2018. godine

09.05.2018.


Opći izbori u Bosni i Hercegovini raspisani su za nedjelju 7. oktobra 2018. godine i koštat će 8,5 miliona BAM, saopćeno je u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH.

Svaki birač će na izborima dobiti četiri glasačka listića, rekla je predsjedavajuća CIK-a Irena Hadžiabdić, te dodala da će se glasati za članove Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Federacije BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS), predsjednika i potpredsjednika RS i skupštine kantona.

Od 9. do 25. maja politički subjekti podnose prijave za objavu učešća na izborima, a od 10. do 19. juna teče rok za podnošenje prijava za koalicija i listi nezavisnih kandidata, a CIK će do 23. avgusta objaviti sve ovjerene kandidatske liste.

Biračko tijelo pokazuje blago povećanje u odnosu na izbore 2014. godine i, kako je rekla Hadžiabdić, ove godine pravo glasa imat će 3.381.963 birača. U ovom broju su i imena 27.317 birača koji još nemaju određeno entitetsko državljanstvo u Brčko Distriktu. Izbori će koštati 8,5 miliona BAM.

Najviše novca planirano je za naknadu za rad biračkih odbora – 4,7 miliona, te 1,2 miliona za štampanje i pakovanje glasačkih listića, a 560.000 namijenjeno je za poštanske usluge dostave izbornog materijala biračima izvan BiH.

Krajnji rok za registraciji birača iz inostranstva je 24. juli, a birački spisak će biti zaključen 30. avgusta. Predizborna kampanja trajaće od 7. septembra do 6. oktobra.

"Identificirali smo 6.000 umrlih osoba na biračkom spisku, za 3.000 smo uspjeli ažurirati birački spisak. U pravilniku o Centralnom biračkom spisku uveli smo odredbu da se pored imena umrlih birača stavi oznaka čime će se spriječiti da se u njihovo ime glasa", istakla je Hadžiabdić.

Predsjednica CIK-a ukazala je da se u posljednje vrijeme radilo na unapređenju izbornog procesa, na prečišćenim verzijama podzakonskih akata od kojih su tri pretrpjela izmjene. Sve je to za cilj imalo bolju kontrolu, transparentnost i ažuriranje centralnog biračkog spiska.

Novina su i namjenski račun za finansiranje kampanje kako bi se izbjeglo da političke stranke koriste vlastite transakcijske račune.

Dodala je da će se na izborima glasati plavom olovkom, ali da neće biti dozvoljeno prilikom prebrojavanja glasova da se na stolu nalaze plave olovke, kako bi se onemogućilo dopisivanje.

Inače, na Općim izborima u BiH bira se 518 nosilaca mandata.

Pravo učešća imaju samo oni kandidati koji do dana raspisivanja izbora budu imali prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici za koju se imaju namjeru kandidovati.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 08.05.2018.

Naslov: Redakcija