Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

RAZLIČITE KAZNE ZA ISTA KRIVIČNA DJELA U BIH I HRVATSKOJ


Ministri pravde BiH i Hrvatske Josip Grubeša i Ante Šprlje razgovarali su o problemima između dvije zemlje kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina i o načinima njihovog rješavanja.

Šprlje je istakao zabrinutost hrvatskih vlasti zbog, kako je rekao, neujednačenosti pravnih kvalifikacija koje se koriste u određenim optužnicama i istragama protiv hrvatskih državljana, koji se nalaze u Hrvatskoj, a za ratne zločine na području BiH.

- Pojava neujednačenosti posebno je očigledna kada je riječ o primjeni zakona. Imamo propis iz 2003. godine koji se primjenjuje retroaktivno na određene državljane, dok se na određene primjenjuje drugi - rekao je Šprlje.

Grubeša je istakao da će BiH nastojati da kroz strukturalni dijalog riješi i pitanje retroaktivne primjene zakona na šta su primjedbe imali i u BiH, jer je postalo gotovo praksa da se za ista krivična djela pogotovo kada je riječ o ratnim zločinima, na različitim sudovima izriču različite kazne.

 - Jedna od tema sastanka bilo je i sprovođenje međusobno potpisanih sporazuma i zaključeno je da postoji potreba da se poboljšaju određeni aspekti pravne pomoći - rekao je Grubeša.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Ž. D., 07.05.2016.