Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SPREČAVANJU PRANJA NOVCA I FINANSIRANJA TERORISTIČKIH AKTIVNOSTI: Jasnije se definišu način i sredstva dostavljanja podataka Finansijsko-obavještajnom odjeljenju pri SIPA


Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, kojim se, uz proširenje definicije terorističke organizacije, otklanjaju nedostaci u oblasti prenosa novca i novčanih instrumenata preko granice.

Ovim Prijedlogom zakona jasnije se definišu način i sredstva dostavljanja podataka Finansijsko-obavještajnom odjeljenju pri SIPA.

- Uskladili smo i pojačali sankcije i obaveze banaka i finansijskih institucija kod zaštite informacija i obaveze prijavljivanja transakcija - rekao je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Utvrđene izmjene i dopune donesene su s ciljem harmonizovanja zakona sa standardima i preporukama Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca (FATF).

Ministarstvo bezbjednosti BiH dostaviće Prijedlog zakona s ugrađenim sugestijama Parlamentu BiH na razmatranje po hitnoj proceduri. 


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Ž. D., 06.05.2016.