Zastava Srbije

ZAKON O POPISU STANOVNIŠTVA, DOMAĆINSTAVA I STANOVA U BOSNI I HERCEGOVINI 2013. GODINE: Evrostat predlaže izmjenu Zakona i duži rok za objavu rezultata popisa


Šef Misije zvanične statističke agencije EU - Evrostata Piter Everers uputio je pismo direktoru Agencije za statistiku BiH Velimiru Jukiću navodeći da statističke agencije u BiH treba da razmotre pokretanje procedure za izmjenu Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine ("Sl. glasnik BiH", br. 10/2012 i 18/2013 - dalje: Zakon) i obezbijede dovoljno vremena za određivanje metodologije za obradu podataka dobijenih popisom stanovništva iz 2013. godine.

Zakonom je definisano da je rok za objavu rezultata popisa stanovništva 1. jul 2016. godine, ali statističke agencije ne mogu postići dogovor o metodologiji obrade podataka. Kamen spoticanja su pravila za uspostavljanje rezidentnog stanovništva. Problem je što federalna strana insistira da pravila budu labavija nego što je propisano Zakonom, pa bi status stalnog stanovništva dobio znatno veći broj osoba.

- Izmjene Zakona treba da budu opravdane realističnim i detaljnim planom sa utvrđenim rokovima za neophodne odluke - istakao je Everers.

U pismu je navedeno je da nakon nedavno održanih sjednica Centralnog popisnog biroa i činjenice da nije utvrđena metodologija za obradu podataka treba razmisliti o sljedećim koracima koji su neophodni da bi posao bio okončan.

- Međunarodna posmatračka operacija (IMO) je u februaru smatrala da je potrebno najmanje četiri do pet mjeseci za objavu rezultata popisa nakon utvrđivanja metodologije za obradu podataka. Uprkos teškoj situaciji, IMO tim i Evrostat još očekuju od statističkih institucija da nađu način i riješe problem neslaganja o metodologiji za obradu podataka. Uz pretpostavku da statističke institucije namjeravaju završiti posao i ubrzo objaviti rezultate i da se rješenje ne očekuje u narednih nekoliko dana, treba razmotriti pokretanje procedure izmjene Zakona - istaknuto je u pismu.

Agencija za statistiku BiH uputila je pismo direktorima Zavoda za statistiku RS Radmili Čičković i Federalnog zavoda za statistiku Emiru Kremiću. U Zavodu za statistiku RS sadržaj pisma nisu željeli dalj komentarišu poručivši da se o tome treba izjasniti Agencija za statistiku BiH.

U Agenciji za statistiku BiH rekli su da pripremaju izvještaj o trenutnom statusu aktivnosti koji će narednih dana, u skladu sa zaključkom sa sjednice Centralnog popisnog biroa održane sredinom aprila, dostaviti Savjetu ministara BiH.

- Budući da nije postignuta saglasnost o jedinstvenom programu obrade podataka popisa, u izvještaju će biti navedeno da rukovodstvo Agencije za statistiku BiH nema jedinstven stav o tome da li je moguće da se u zakonskom roku obrade i objave rezultati, ni o tome da se od Savjeta ministara zatraži pokretanje procedure za donošenje izmjene Zakona u vezi sa rokom za objavu rezultata popisa - rekao je Jukić, koji je nakon posljednje sjednice Centralnog popisnog biroa izjavio da nije isključena mogućnost da bude zatraženo od Parlamenta BiH produženje roka za objavu rezultata popisa.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Željka Domazet, 06.05.2016.