Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

SAVJET BEZBJEDNOSTI UN: Pohvale za put prema EU, podjele o sudbini OHR-a


Ključne članice Savjeta bezbjednosti UN pozdravile su napredak koji je BiH ostvarila na putu ka EU, ali i naglasile da još nema uslova za zatvaranje OHR-a, a mišljenje je izdvojila jedino Rusija čiji je predstavnik istakao da je vrijeme protektorata davno prošlo.

Savjet bezbjednosti UN razmatrao je izvještaj visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u kojem, između ostalog, piše da je podnošenje aplikacije za članstvo u EU dobar korak BiH i pozvao domaće lidere da ubrzaju potrebne reforme. Incko je izrazio nezadovoljstvo jer vlast u RS nije potpuno odustala od referenduma o Tužilaštvu i Sudu BiH navodeći da predsjednik RS Milorad Dodik nastavlja sa izjavama koje sugerišu da bi taj ili drugi referendum mogao biti organizovan.

- I dalje se u izjavama zvaničnika RS može čuti da traže odvajanje RS iz BiH - naglasio je Incko.

Predstavnici zemalja članica Savjeta bezbjednosti su nakon Inckovog izlaganja uglavnom pohvalili napredak BiH na putu ka EU. Ocijenili su da stabilnost regiona uveliko zavisi od stabilnosti BiH koja je na dobrom putu za napredak, ali da moraju biti nastavljene reforme.

Rusija je u značajnom dijelu rasprave imala drugačiji stav. Zamjenik ruskog ambasadora u UN Vladimir Safronkov je istakao da Inckov izvještaj ponovo nije objektivan i da treba pročitati i stav RS o stanju i procesima u BiH koji su detaljno objašnjeni u izvještaju koji je RS poslala Savjetu bezbjednosti UN-a.

- Procjene koje je iznio visoki predstavnik ne promovišu pomirenje. Izvještaj je daleko od objektivnog. U BiH ima problema, ali trebamo pokušati razumjeti srž koja dovodi do njih. Očekujemo da će se u budućnosti visoki predstavnik više fokusirati na procjenu i implementaciju svog mandata i imati volju da se zaista striktno ograniči na pitanja povezana sa Dejtonskim sporazumom - rekao je Safronkov.

Ruski diplomata je rekao da bi bilo dobro da se Incko distancira od ličnih osjećanja ocijenivši da strane u BiH mogu živjeti jedna pored druge ako nema miješanja izvana.

- Mi smo za smanjenje budžeta i ovlašćenja kancelarije visokog predstavnika. Vrijeme protektorata je davno prošlo i stoga smatramo nepotrebnim bonska ovlašćenja - zaključio je Safronkov.

Predstavnik SAD je istakao da se raduju danu kada će biti zatvoren OHR, ali je naglasio da taj dan još nije došao. Pozdravio je podnošenje aplikacije BiH za članstvo u EU, i pozvao Narodnu skupštinu RS da povuče odluku o referendumu.

Predstavnik Francuske je rekao da je evropska perspektiva ključna za BiH i da zemlju treba podržati u reformama. Kina je iznijela stav da je BiH generalno održala stabilnost i da ekonomija kreće nabolje. Velika Britanija smatra da BiH ide ka boljoj budućnosti, ali i da žale što priča o referendumu u RS nije do kraja povučena. Predstavnik EU poručio je da je Unija posvećena reformama u BiH.

Zemlje članice Savjeta bezbjednosti UN su ukazale da je potrebno da bude riješeno pitanje održavanja izbora u Mostaru ukazujući da građani zaslužuju da biraju novo rukovodstvo nakon više godina.

Vlada RS je u izvještaju koji je krajem prošlog mjeseca uputila Savjetu bezbjednosti i generalnom sekretaru UN-a Ban Ki Munu ocijenila da BiH može biti uspješna zemlja, ali uz uslov da svi poštuju Dejtonski sporazum, da pravosuđe na nivou BiH bude reformisano i da evropske integracije niko ne koristi kao argument za centralizaciju zemlje. RS se, kako je istaknuto, zalaže za reformu pravosuđa kroz strukturalni dijalog, a bošnjački zvaničnici blokiraju neophodne reforme.

- RS je nedavno odgodila referendum o institucijama pravosuđa koje je nametnuo visoki predstavnik, ali u potpunosti zadržava pravo da referendum održi ako bude nastavljena blokada reformi - navedeno je u izvještaju RS.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Vedrana Kulaga, 07.05.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772