Zastava Srbije

PLAN POMOĆI PRIVREDNICIMA I ONIMA KOJI SU OSTALI BEZ POSLA U KS

09.04.2021.


Predsjednik Komisije za pripremu Programa mjera podrške privredi u Kantonu Sarajevo Muamer Halilbašić je obrazložio kako je zamišljeno da kantonalna vlast pomogne privrednicima i nezaposlenim osobama, saopćili su iz Vlade KS.

Prema njegovim riječima, program sadrži subvencioniranje dijela minimalne plate privrednim subjektima kojima je otežan rad zbog mjera protiv pandemije koronavirusa, a koje su trenutno na snazi. Potcrtao je da je predviđena i uplata doprinosa, te pomoć onima koji su imali pad prometa od 30 posto.

"Za privredne subjekte, kojima je iz spomenutog razloga zabranjen rad u ovom periodu, uz isplatu dijela minimalne plate uposlenima, predviđena je i uplata doprinosa za navedeni period. Istovremeno, planirana je podrška i za druge privredne subjekte i to one kojima nije zabranjen rad, ali bilježe zbog aktuelnih epidemioloških mjera pad prometa više od 30 posto", izjavio je Halilbašić koji je i direktor Ekonomskog instituta u Sarajevu.

Poručio je da su prilikom izrade ovog programa uvaženi prijedlozi i Udruženja poslodavaca KS.

Najavio je i smanjenje parafiskalnih nameta.

"Za ove dvije mjere predviđeno su sredstva od 21 milion KM. Međutim, cijeli program je osjetno viši. Mi osim ovih sredstava imamo u toku i realizaciju dvije mjere koje bi trebale umanjiti parafiskalne namete za privredne subjekte. Jedna mjera je trajne prirode, ona koja se odnosi na korisnu funkciju šuma, a koja je smanjena za 50 posto. Članarina Turističkoj zajednici KS za ovu godinu također je smanjena za 50 posto", ukazao je.

Iz kantonalne vlade su saopćili da je predviđena podrška malim privrednicima kreditom do 100 miliona KM uz povoljne uslove - bez troškova obrade i najavljenu kamatnu stopu od nula posto.

"Uvažavajući specifičnosti u kojima se pojedini privredni subjekti nalaze, za ovu namjenu bit će raspisan javni poziv prema nekoliko banaka uz mogućnost da se tim novcem mogu finansirati, osim stalnih, i obrtna sredstva preduzeća", obrazložili su.

Kako su naveli, programom je predviđeno finansiranje grantova prema subjektima male privrede u ukupnom iznosu od 3,5 miliona KM.

Obećana je podrška i onima koji su ostali bez posla.

"U mjerama podrške nalazi se i 15 miliona KM koje se onima koji su u ovom periodu ostali bez posla i subjektima koji imaju potrebu za upošljavanjem novih radnika plasiraju preko Službe za zapošljavanje KS", potcrtali su.

Prema riječima Halilbašića, neki zaključci Skupštine KS koji su na snazi mogli bi, po mišljenju Komisije otežati implementaciju nekih mjera. Tu pogotovo misli na dinamiku isplate direktne podrške sufinansiranja dijela plate i doprinosa subjektima koji imaju pad prometa ili im je rad zabranjen.

"Činjenica je da su najveće slabosti u prošloj godini bila kašnjenja u implementaciji mjera. Kao drugi ključan problem, na osnovu sprovedene ankete na 400 subjekata, više od 60 posto ih je navelo da su uslovi iz javnih poziva bili veliki problem u ostvarivanju prava na podršku. To je razlog zašto nisu aplicirali, odnosno nisu dobili odgovarajuću pomoć. Smatramo to vrlo problematičnim, posebno u situaciji kada se nekome zabranjuje rad", naglasio je Halilbašić.

Zbog ovoga će Komisija uputiti prijedlog da se još jednom razmotre i relaksiraju neki uslovi koje je definirala Vlada i Skupština KS, kako se ne bi došlo u situaciju da se, kako su naveli, naknade za mart i april isplaćuju u julu ili junu.

"To se moglo tolerirati u prošloj godini, kada se sistem još uhodavao. Sada, godinu dana nakon što su implementirana tri programa, mora se uraditi sve kako bi se mjere brže i na vrijeme implementirale, odnosno kako bi radnici dobili naknade jer je upravo intencija mjera da se u fokus stave uposlenici uz očuvanje radnih mjesta", zaključio je Halilbašić, saopćili su iz Vlade KS.


IZVOR: Vebsajt Klix, 06.04.2021.

Naslov: Redakcija