Zastava Srbije

UDRUŽENJE BANAKA BIH: Hitno deblokati rad Komisije za vrijednosne papire FBiH

09.04.2021.


Udruženje banka Bosne i Hercegovine (UBBiH) zatražilo je od vlasti Federacije BiH deblokadu rada Komisije za vrijednosne papire FBiH, te pozvalo da se hitno pristupi imenovanju članova komisije.

Oni kažu kako se pridružuju zajedničkoj izjavi Delegacije Evropske unije u BiH, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva i Ureda visokog predstavnika (OHR), koji traže isto, kako bi se izbjegle nemjerljive negativne posljedice koje će nastati zbog zastoja u radu jedne od najvažnijih institucija na finansijskom tržištu FBiH.

"Ovim putem ponovo apeliramo na sve odgovorne i skrećemo pažnju na urgentnost otklanjanja zastoja u radu pomenute komisije kako za bankarski sektor tako i za ukupnu poslovnu zajednicu u BiH. Zbog nemogućnosti rada Komisije za vrijednosne papire FBiH, na desetine miliona KM ulaganja u bankarski sektor u BiH je na čekanju već duži vremenski period, a činjenica je da više od 400 neriješenih zahtjeva čeka odobrenje komisije, uključujući investicije u vrijednosti više od 100 miliona KM", kažu oni.

Vjerujemo da će nadležne strukture u okviru Parlamenta FBiH imati sluha za hitnost u rješavanju ovog pitanja, dodaju, imajući na umu da komisija ne može obavljati ono zbog čega je osnovana posebnim zakonom, a to je zaštita investitora i nadzor tržišta i učesnika na tržištu, te nadzor emisije i prometa vrijednosnih papira, kao i drugih radnji kojima se osigurava efikasno funkcionisanje tržišta vrijednosnih papira, kako bi se izbjegao nastanak štete na tržištu kapitala, u privredi, bankama, dioničkim društvima, dioničarima i investitorima.

"Udruženje banaka BiH, koje čine sve komercijalne banke koje posluju na teritoriji BiH, zahtijeva od svih tijela u ovom procesu hitno rješavanje situacije u vezi s radom komisije, uključujući trenutnu obnovu njenog funkcionisanja i izbjegavanje bilo kakvog budućeg nefunkcionisanja ove institucije", zaključuju iz udruženja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 07.04.2021.

Naslov: Redakcija