Zastava Srbije

PRAVILNIK O USLOVIMA ZA IZVOĐENjE LETAČKIH OPERACIJA DRONOVIMA: Pravilnik se primjenjuje na dronove čija je težina do 25 kilograma

09.04.2021.


Pravilnik o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima ("Sl. glasnik BiH", br. 51/2020 - dalje: Pravilnik) primjenjuje se na dronove čija je maksimalna težina od 249 grama do 25 kilograma, a ne primjenjuje se na dronove koji se koriste za potrebe policije, vojske, carine, službe traganja i spasavanja i drugih sličnih institucija, rečeno je u Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH.

Stručni saradnik za operacije vazduhoplova Nikola Jovanović istakao je da Direkcija za civilno vazduhoplovstvo izdaje potvrdu o evidenciji drona vlasnicima dronova čije je mjesto prebivališta u BiH ili pravnim licima čije je sjedište registrovano u BiH.

Pravilnikom je izvršena kategorizacija dronova po osnovu težine neposredno prije polijetanja, te vrste operacija koje se izvode dronom – nekomercijalne, komercijalne i radovi iz vazduha. Predviđena su i posebna odobrenja za udruženja modelara ili dron klubova da obavljaju aktivnosti unutar klubova – rekao je Jovanović.

On je podsjetio da je primjena Pravilnika počela u septembru prošle godine.

Jovanović je naveo da Direkcija planira da sprovođenje Pravilnika sprovede u četiri faze – obrada zahtjeva za upis drona u evidenciju i organizovanje semirana u nekoliko gradova BiH kako bi vlasnici i operatori dronova bili informisani o navedenom dokumentu.

Planirano je i sprovođenje ispita iz poznavanja propisa za operatore dronova, te izdavanje operativnih odobrenja za operatore dronova koji se deklarišu da izvode radove iz vazduha – pojasnio je Jovanović.

On je naveo da su Pravilnikom definisana horizontalna rastojanja, kao i vertikalna ograničenja, s ciljem zaštite lica na zemlji, imovine, privatnosti, kao i ostalih učesnika u vazdušnom prostoru.


IZVOR: Vebsajt Srpska info, 07.04.2021.

Naslov: Redakcija