Zastava Srbije

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU: Policijski službenici Tuzlanskog kantona imaju veća ovlašćenja za kažnjavanje onih koji ne budu poštovali higijensko-epidemiološke mjere, a novčane kazne za građane su od 100 do 500 KM

09.04.2021.


Na području Tuzlanskog kantona stupile su na snagu odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru ("Sl. novine Tuzlanskog kantona", br. 5/2021), na osnovu kojih policijski službenici imaju veća ovlašćenja za kažnjavanje onih koji ne budu poštovali higijensko-epidemiološke mjere, a novčane kazne za građane su od 100 do 500 KM.

U ovom kantonu su, prema higijensko-epidemiološkim mjerama, građani obavezni da nose maske na otvorenom i u zatvorenom, te drže distancu od dva metra, prenose federalni mediji.

Za prekršaj kaznom od 500 KM do 2.000 KM može da bude kažnjeno pravno lice koje ne postupi po naredbi nadležnog organa kojom se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

U tom slučaju odgovorna osoba u pravnom licu će biti kažnjeno od 200 do 1.000 KM, a isti raspon kazne predviđen je i za vlasnika radnje ili osobe kojim je povjereno vođenje radnje.

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona na posljednjoj martovskoj sjednici su sa 19 glasova usvojili izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru kojima se policijskim službenicima daju preciznije zakonske odredbe kao instrumenti u zaštiti bezbjednosti građana.


IZVOR: Vebsajt Srpska info, 06.04.2021.

Naslov: Redakcija