Zastava Srbije

SAVJETI SINDIKATA ZA ZAPOSLENE U SLUČAJU OTKAZA ILI NEPOŠTIVANJA RADNIČKIH PRAVA

08.04.2020.


Zabrana rada za vrijeme epidemije koronavirusa dovela je do toga da poslodavci otpuštaju radnike. Iz Saveza samostalnih sindikata BiH radnicima su ukazali na osnovna prava i kako se mogu boriti sa otkazima.

U njihovoj brošuri "Osnovna radnička prava za vrijeme pandemije" stoji da, bez obzira što je proglašeno stanje prirodne i druge nesreće, svi propisi su i dalje na snazi što znači da radnici iz tih propisa mogu crpiti svoja prava:

"To su prije svega Zakon o radu, kolektivni ugovor, pravilnik o radu i ugovor o radu koji je zaključen između poslodavca i radnika."

Ističu kako radnici nisu dužni pristati na sve ponude poslodavca, pogotovo ako one nisu u skladu sa zakonom i nepovoljne su za radnika.

Navedene su i ponude koje radnik ne bi trebalo da prihvati i kako da dođe do rješenja, a to je neplaćeno odsustvo i sporazumni prekid radnog odnosa. U slučaju da radnik smatra da je nezakonito dobio otkaz, ima pravo podnijeti tužbu nadležnom sudu, te osporavati odluku poslodavca.

Istaknuto je kako radniku ne može biti uskraćen topli obrok ili druga prava ukoliko radi od kuće.

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH ukazali su kako su svoje kapacitete stavili na raspolaganje svim radnicima bez obzira na to da li su članovi Sindikata ili ne.


IZVOR: Vebsajt Klix, 07.04.2020.

Naslov: Redakcija