Zastava Srbije

DONIJETA ODLUKA O DOPUNAMA POSLOVNIKA O RADU DOMA NARODA PARLAMENTA FEDERACIJE BIH: Omogućeno održavanje online sjednica

08.04.2020.


Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je na vanrednoj sjednici Odluku o dopunama Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Usvajanjem Odluke o dopunama Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta FBiH omogućeno da se, u slučaju proglašenog stanja prirodne i druge nesreće, sjednice Doma naroda, Kolegija Doma naroda, klubova naroda i radnih tijela održavaju elektronskim putem.

Potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Aljoša Čampara je istakao kako su usvojenim dopunama, bez obzira na izrečene mjere socijalnog distanciranja i samoizoliranja, ispunjeni uslovi za redovno održavanje sjednica oba doma Parlamenta Federacije BiH.

"Ne postoji nijedan opravdan razlog zbog kojeg zakonodavna vlast u narednom periodu ne bi trebala izvršavati svoju osnovnu funkciju – funkciju donošenja zakona. Parlament Federacije BiH morat će redovno održavati sjednice i usvajati zakone koji će pomoći našim državljanima i bosanskohercegovačkoj privredi u borbi s negativnim posljedicama koronavirusa (COVID-19). Oporavak ekonomije mora nam svima, bez obzira bili dio vlasti ili opozicije, biti prioritet", rekao je Čampara.

Zastupnicima i delegatima je poručio kako građani i privrednici, s punim pravom, sigurno neće imati razumijevanja za bilo kakvim politikanstvom jer posljedice koronavirusa (COVID-19) podjednako pogađaju sve građane i privrednike bez obzira na mjesto prebivališta ili sjedište privrednog subjekta, navodi se u saopćenju iz Čamparinog kabineta.

Parlamentarci su prilikom održavanja sjednice u Domu mladih Centra Skenderija, koja je bila zatvorena za javnost, bili obavezani da se pridržavaju socijalne distance, propisanih epidemiološko-zaštitnih mjera i preporuke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Naredbom Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo od 3. aprila sjednice entitetskog i državnog parlamenta nisu mogle biti održavane, da bi u međuvremenu zakonodavna tijela bila izuzeta od zabrane okupljanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 08.04.2020.

Naslov: Redakcija