Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

PRIJEDLOG ZAKONA O RADIO-AMATERIZMU U REPUBLICI SRPSKOJ: Prilikom angažovanja tehničke opreme za radio-veze omogućeno da tom opremom upravlja radio-amater vlasnik ili njen korisnik

09.04.2019.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o radio-amaterizmu u Republici Srpskoj.

Razlog za donošenje ovog zakona sadržan je u činjenici da ne postoji važeći propis koji na jedinstven način uređuje oblast radio-amaterizma u Republici Srpskoj. Donošenje Zakona o radio-amaterizmu Republike Srpske je stvarna potreba da se sistemski uredi opšti interes, kao i obaveze i ovlašćenja Saveza radio-amatera Republike Srpske i radio-amaterskih klubova, postupanje radio-amatera i radio-amaterskih klubova u vanrednim situacijama, kao i druga pitanja od značaja za radio-amaterizam.

Imajući u vidu važnost radio-amatera u sistemu zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama, te činjenicu da oni čine važnu komponentu u radio-mreži za vanredne okolnosti, uređenost ove oblasti je od značaja za Republiku Srpsku.

Najznačajnije razlike između Nacrta i Prijedloga ovog zakona, koje su rezultat skupštinske rasprave, ogledaju se u tome da je dopunjena odredba kojom se uređuju dužnosti Savezu radio-amatera Republike Srpske na način da se prilikom angažovanja tehničke opreme za radio-veze omogući da tom opremom upravlja radio-amater vlasnik ili njen korisnik.

Pored navedenog, dopunjena je odredba kojom se uređuje polaganje stručnog ispita za rad na radio-stanicama, tako da se ovaj ispit polaže po jedinstvenom planu i programu koji donosi Savez, a u skladu sa međunarodnim pravilima iz ove oblasti.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 03.04.2019.

Naslov: Redakcija