Zastava Srbije

REFORMA PRAVOSUĐA KROZ UNAPREĐENJE EFIKASNOSTI SUDOVA I ODGOVORNOSTI SUDIJA I TUŽILACA U BIH

09.03.2023.


Reforma pravosuđa i aktivnosti koje doprinose unapređenju efikasnosti i kvalitete rada pravosudnih institucija bila je povod za posjetu delegacije Kraljevine Švedske i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, Općinskom sudu u Tuzli.

Delegaciju su činili generalna direktorica SIDA-e Carin Jämtin, direktorica Lisa Fredriksson, Johanna Strömquist- ambasadorica Švedske u BiH, Eva Smedberg – Šefica razvojne saradnje u BiH, Ana Bilić Andrijanić, rukovoditeljica projekta koji se u cilju unpređenja pravosuđa realizuje u partnerstvu VSTV-a BiH i pravosudnih institucija iz Švedske i zamjenik rukovoditeljice, Kenan Ališah.

Zahvaljujući provođenju brojnih aktivnosti u okviru međunarodnih projekata, VSTV BiH i sudovi ostvarili su rezultate koji će itekako doprinijeti provođenju opsežnijih reformskih procesa.

Značajan napredak ostvaren je u oblasti reorganizacija poslovnih procesa i jačanju ljudskih kapaciteta u sudovima, razvoju i primjeni Sistema za elektronsko podnošenje i obradu predmeta male vrijednosti tzv. "komunalnih predmeta" (SOKOP – Mal), reorganizaciji izvršnih odjeljenja, kao i unapređenja transparentnosti, a upravo zahvaljujući naporima VSTV-a BiH, sudova i Švedske kao strateškog partnera, BiH je postala prva zemlja u u regiji koja je usvojila Strategiju za unapređenje rodne ravnopravnosti u pravosuđu.

Općinski sud u Tuzli, godinama unazad dio je aktivnosti koje VSTV BiH uspješno realizuje u saradnji s međunarodnim partnerima, a s ciljem unapređenja efikasnosti i kvaliteta rada sudova, što je neizostavan segment reformskih procesa u pravosuđu na putu BiH ka Evropskoj uniji.

Kraljevina Švedska strateški je partner VSTV-a BiH kao regulatornog pravosudnog tijela u reformskim procesima, stoga je posjeta Općinskom sudu u Tuzli bila od velikog značaja u planiranju mjera održivosti ostvarenih rezultata, ali i novih aktivnosti.

Aktivnosti na unapređenju efikasnosti i kvaliteta rada pravosudnih institucija realizuju se kao dio projekta Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH – treća faza, koji VSTV BiH realizuje uz finansijsku podršku Kraljevine Švedske.


IZVOR: Vebsajt Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH, 02.03.2023.

Naslov: Redakcija