Zastava Srbije

NOVI PRAVILNIK O PRAVU NA ORTOPEDSKA I DRUGA POMAGALA: Povećani iznosi za nabavku ortopedskih pomagala

09.03.2022.


Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je novim pravilnikom obezbijeđen veći iznos novca za nabavku kvalitetnijih ortopedskih pomagala za ratne vojne invalide i paraplegičare.

Milunović je naveo i da su njime pojednostavljene i administrativne procedure te da je dovoljno da lice koje je jednom ostvarilo pravo na ortopedsko pomagalo resornom ministarstvu dostavi zahtjev i dobiće odobrenje za korištenje sredstava koja će mu biti prebačena na račun.

- Vlada Srpske je nizom mjera nastojala da popravi položaj ratnih vojnih invalida, posebno onih sa najtežim invaliditetom, počev od primanja pa do brojnih drugih prava - rekao je Milunović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da je pravo na banjsku rehabilitaciju omogućeno svim ratnim vojnim invalidima amputircima, paraplegičarima svake godine.

- Do sada smo imali program putem Ministarstva gdje smo prošle godine sredstvima od 251.000 do 300.000 KM obezbjeđivali banjsku rehabilitaciju i taj iznos je u ovj godini povećan na 500.000 KM - rekao je on.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Radomir Graonić rekao je da su budžetska sredstva za te namjene u ovoj godini oko 2,5 miliona KM.

On je dodao da su novim pravilnikom povećani iznosi i proširena lista kada je riječ o nabavci ortopedskih pomagala.

Predsjednik Organizacije amputiraca "UDAS" Željko Volaš zahvalio je resornom ministarstvu što je omogićilo da se invalidima i paraplegičarima omogući nabavka kvalitetnijih pomagala što će omogućiti ovoj kategoriji da bude ravnopravan član društva i učestvuje u razvoju svojih zajednica.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida "Slankamenac" Milovan Marković rekao je da je ratnim vojnim invalidima i paraplegičarima omogućena brža i jednostavnija nabavka pomagala. On je dodao i da će to omogućiti i kupovinu mnogo kvalitetnijih pomagala.

- Prije nekoliko godina dobijali smo invalidska kolica od 400 KM, a dobrih kolica nema bez 5.000 ili 6.000 KM - naglasio je on.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS, 03.03.2022.

Naslov: Redakcija