Zastava Srbije

POSLODAVCI U SRPSKOJ IMAJU PROGOVORE NA NAČIN RADA INSPEKTORA

09.03.2022.


U Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske tvrde da su kontrole inspektora Inspektorata Srpske u posljednje vrijeme “drugačije”, da se koriste dvostruki aršini i da su kazne neprimjerene.

Inspekcija mi zatekla dva jogurta sa maržom od 20 odsto umjesto osam. Traže da platim kaznu od 15.000 KM. Kakve su to kazne? Imamo i informacije da se pišu kazne od 1.000 KM jer nije napisan mjesečni izvještaj iako su izdavani fiskalni računi, dok se nekima gleda kroz prste za neizdavanje računa, kaže Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

On kaže da će poslodavci tražiti sastanak sa predstavnicima Inspektorata jer imaju dosta prigovora na način rada inspektora.

U Inspektoratu Srpske kažu da Republička tržišna inspekcija kontrole obavlja prema godišnjim i mjesečnim planovima rada i da se inspekcija drži tog plana.

Naravno, u slučaju potrebe za vanrednim kontrolama plana rada se prilagođava – navode u Inspektoratu Srpske.

U proteklih mjesec obavljeno je 605 kontrola, u 140 slučajeva utvrđene su određene nepravilnosti. Izdato je ukupno 130 prekršajnih naloga u ukupnoj vrijednosti od 72.000 КM, što je nešto manje u odnosu na prošlu godinu u istom periodu, kada je vrijednost naloga iznosila 83.000 КM.

Po oblastima najviše kontrola izvršeno je u oblasti trgovine – 361, nakon čega slijedi ugostiteljstvo i turizam – 156 kontrola, te zanatstvo sa 17 kontrola i oblast Usluga sa 16 kontrola.

Neuredne kontrole odnose se najviše na neizdavanje fiskalnih računa, isticanja cijena, vođenje poslovnih knjiga i evidencija u skladu s propisima i drugo – preciziraju u Inspektoratu Srpske.

Maksimalna kazna izrečena je u iznosu od 15.000 KM i to zbog nepoštovanja Uredbe o ograničavanju marži u prometu robe ("Sl. glasnik RS", br. 27/2019 i 103/2021), a minimalna je 200 KM za neizdavanje fiskalnih računa u trgovačkim objektima.

Moramo napomenuti da smo do sada imali dobru saradnju sa Unijom udruženja poslodavaca. Oni su vrlo dobro upućeni u rad inspekcijskih organa i znaju da je svaki inspektor na terenu samostalan u svom radu, kao i da sam procjenjuje okolnosti, te donosi odluke kako je to i zakonskim propisima regulisano – komentar je na pitanje u vezi sa žalbama poslodavaca Republike Srpske.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Srpskainfo, Tijana Grujić, 07.03.2022.

Naslov: Redakcija