Zastava Srbije

OD 1. JANUARA 2020. GODINE ZDRAVSTVENE USTANOVE U RS NE SMIJU ISPLAĆIVATI PLATE BEZ POREZA I DOPRINOSA

09.03.2020.


Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković prisustvovao je, u Banjaluci, sastanku ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića i direktora domova zdravlja u Republici Srpskoj na kojem je odlučeno da zdravstvene ustanove u Srpskoj od 1. januara ne smiju isplaćivati neto, već bruto plate, za šta je Vlada obezbijedila dodatnih 52 miliona KM.

"Svi domovi zdravlja i bolnice u Republici Srpskoj moraju ovo poštovati i korigovati ugovore. Građani Srpske moraju biti zadovoljni uslugama u zdravstvenom sektoru Republike Srpske", izjavio je premijer Višković.

Predsjednik Vlade Višković je istakao da nema više gomilanja dugova u zdravstvenom sistemu, te da se radi na tome da ovaj sistem bude održiv, što je jedna od mjera koja je navedena u ekspozeu.

"U ovoj godini trebalo bi da budu uvedene nove 32 procedure u zdravstvenom sektoru Srpske. Sa Fondom zdravstva Srbije smo krajem prošle godine potpisali Ugovor i isplatili naša dugovanja. Potpisali smo i Sporazum da će naši pacijenti, koji se ovdje ne mogu liječiti, biti tretirani kao pacijenti iz Srbije, čime ćemo napraviti značajne uštede u zdravstvenom sistemu", poručio je predsjednik Vlade Višković.

Kako je rekao premijer Višković, u narednih 30 dana trebalo bi da bude otvorena kardiohirurgija u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

"Klinički centar u Tuzli je crpio znatna sredstva iz našeg Fonda zdravstvenog osiguranja za liječenje pacijenata na kardiohirurgiji, što će biti smanjeno. Važno je što od 1. januara imamo u trezorskom sistemu poslovanja Zavod za transfuziju i Zavod za medicinu rada, te domove zdravlja u Bratuncu, Derventi i Prnjavoru", rekao je predsjednik Vlade Višković.

Premijer Višković je izrazio nadu da će od naredne godine većina domova zdravlja u Srpskoj biti u trezorskom sistemu poslovanja i istakao da će se na tome raditi u narednom periodu.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je da je cilj zaustavljanje rasta dugovanja zdravstvenog sistema.

On je naglasio da od 1. januara svi moraju uplaćivati poreze i doprinose i podsjetio da je do 30. novembra prošle godine dug zdravstvenog sektora bio 1,07 milijardi KM.

"Uplaćivanjem poreza i doprinosa biće riješeno pitanje likvidnosti zdravstvenih ustanova, a Vlada Republike Srpske će u narednom periodu rješavati i pitanja dugovanja", rekao je ministar Šeranić.

Vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić naveo je da su zahvaljujući Vladi Srpske urađene detaljne projekcije koliko je novca potrebno za zdravstvene ustanove kako niko više ne bi imao izgovor za gomilanje dugovanja.

"Svi u zdravstvenom sistemu su danas dobili jasne instrukcije i moraju imati odgovornost. Posao Fonda zdravstvenog osiguranja jeste da prioritet u finansiranju budu javne zdravstvene ustanove kako bi bio obezbijeđen kvalitet u radu", rekao je Kusturić.

Direktor Doma zdravlja Čelinac Draško Kuprešak ocijenio je da je za sve domove zdravlja dobro što je Vlada Srpske našla način da bude ispoštovan dogovor o povećanju najniže cijene rada.

"Ovo će biti dodatni impuls za zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj kako bi uravnotežile poslovanje. Dom zdravlja Čelinac nema dugovanja, a trezorski model poslovanja se pokazao kao dobar", rekao je Kuprešak.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 04.03.2020.

Naslov: Redakcija