Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O LOKALNOJ SAMOUPRAVI: Najviše nedoumica, tokom javne rasprave, izaziva pitanje broja zaposlenih


Sve kritike koje su, do sada, na javnim raspravama upućene na Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi, su konstruktivne i idu u pravcu poboljšanja samog teksta zakona, izjavila je ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Lejla Rešić.

Rešićeva je rekla da su ostale još regije - Doboj, BANJA LUKA i Prijedor, u kojima bi trebalo da budu provedene javne rasprave, da bi bio završen cijeli proces. "Nakon toga ćemo razgovarati sa predstavnicima Skupštine Saveza opština i gradova prije nego što utvrdimo Prijedlog zakona i prije nego što se on nađe u proceduri."

Prema njenim riječima, na javnim raspravama se dosta zbunjujućih elemenata javlja kada je u pitanju broj zaposlenih. "Mislim da ćemo to iskristalisati na završnoj sjednici Saveza opština i gradova, a da li će to biti tri zaposlena plus jedno tehničko lice ili neka druga formulacija vidjećemo", naglasila je Rešićeva.

Ona je dodala da je činjenica da lokalne zajednice imaju problem sa vatrogasnim službama koje su kasnije došle u sistem opštine i da to u nekom konačnom zbiru može napraviti drugačije brojno stanje.

"Sva rješenja će stupiti na snagu ukoliko naravno prođu parlamentarnu proceduru do 1. januara 2017. godine. Nakon lokalnih izbora imaćemo praktično nekoliko mjeseci za sva usaglašavanja, jer naša intencija nije otpuštanje radnika, nego planiranje broja zaposlenih i prirodni odliv. Naša intencija je da se broj zaposlenih svede u zakon, ali da se ostavi dovoljno vremena da se to i dogodi", rekla je Rešićeva.


Izvor: Vebsajt Srna, 08.03.2016.