Zastava Srbije

OMOGUĆEN UPIS UČENIKA U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE PUTEM PLATFORME EUPIS

09.02.2023.


Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske omogućilo je svim zainteresovanim roditeljima da za narednu školsku 2023/2024. godinu izvrše elektronski upis učenika u prvi razred osnovne škole uz korišćenje internet platforme eUpis.

Na osnovu elektronske saglasnosti roditelja, u okviru internet platforme eUpis, osnovna škola preuzima sve potrebne podatke za upis učenika u prvi razred iz informacionih sistema Ministarstva uprave i lokalne samouprave i Ministarstva unutrašnjih poslova, a koji su sadržani u Izvodu iz matične knjige rođenih, Uvjerenju o državljanstvu i Uvjerenju o prebivalištu.

Roditelji koji u toku popunjavanja podataka o učeniku, u okviru internet platforme Ministarstva prosvjete i kulture eUpis, daju saglasnost za korišenje digitalnih setova podataka iz evidencije institucija Republike Sprske nisu dužni da dostavljaju Izvod iz matične knjige rođenih, Uvjerenje o državljanstvu i Uvjerenje o prebivalištu u štampanom obliku.

Internet platforma eUpis kreirana je u skladu sa najvišim standardima i zahtjevima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u vezi sa zaštitom ličnih podataka.

“Elektronski upis učenika u osnovnu školu predstavlja olakšanje za roditelje učenika i vaspitno-obrazovne ustanove, kao i za jedinice lokalnih samouprava i policijske uprave u Republici Srpskoj. Pozivam sve zainteresovane roditelje da iskoriste prednosti informaciono-komunikacionih tehnologija i da na brz i jednostavan način upišu svoju djecu u školu uz korišćenje internet platforme eUpis", rekla je ministar Željka Stojičić.

Ministar Željka Stojičić naglasila je da eUpis učenika omogućava školama da blagovremeno uoče koji sve učenici nisu prijavljeni za upis u prvi razred, te da u definisanim rokovima obavijeste roditelje ili staratelje učenika.

Ministarstvo prosvjete i kultre naglašava da roditelji koji ne žele da koriste internet platformu eUpis i dalje imaju mogućnost da, kao što je bio slučaj u prethodnom periodu, upis učenika izvrše u prostorijama vaspitno-obrazovne ustanova u skladu sa upisnim područjem.

Internet platforma za eUpis učenika dostupna je svim zainteresovanim roditeljima budućih prvačića na veb-stranici https://eupis.skolers.org/ putem koje prijava djece za upis traje do 15. 3. 2023. godine. Stranici se može pristupiti uz korišćenje bilo kojeg urađaja sa internet vezom kao što su računar, tablet ili telefon.

Nakon uspješne prijave školska komisija za upis učenika kontaktiraće roditelje i informisati iste o terminima za testiranje djece i o drugim važnim informacijama.

Promotivni video-spot koji sadrži detaljno uputstvo za roditelje moguće je pogledati putem sljedećeg linka: https://www.youtube.com/watch?v=os49avBTmjw


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo prosvjete i kulture RS, 07.02.2023.

Naslov: Redakcija