Zastava Srbije

NOTARI IZ NJEMAČKE ZABRINUTI ZBOG ZAKONSKIH IZMJENA KOJE PLANIRA FBIH

09.02.2023.


Predstavnici Notarske komore Savezne Republike Njemačke i Međunarodne unije notara, uputili su pismo predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH, visokom predstavniku te njemačkoj ambasadi u BiH.

U pismu, između ostalog, upozoravaju da se notarijat u BiH, “radi presuda Ustavnog suda Federacije BiH i Vrhovnog suda Federacije BiH, nalazi neposredno pred svojim krajem kao uspješna institucija pravne države”. '

'Čini se da je Vrhovni sud Federacije BiH zauzeo stajalište da bi u oblasti zakona i propisa o nekretninama sada trebalo dopustiti primjenu starih propisa o ovjeri iz vremena bivše Jugoslavije i da promet nekretninama još samo mora zadovoljiti najnižu zamislivu formu. Prema tome, promet nekretninama bio bi moguć na osnovu čisto privatnih ugovora, koje samo ovjerava sudski službenik (bez pravnog obrazovanja). Kod primjene ovih zakona, ni na koji način nije osigurana obrada isprave i njezinog sadržaja, prijava financijskim tijelima, provjera zakonitosti, naročito provjera transakcije u skladu s propisima o borbi protiv pranja novca i protiv financiranja terorizma, savjetovanje ugovornih stranki i zaštita stranki (upravo slabijih ugovornih stranki, naročito potrošača), navodi se u pismu.

Dodaje se i kako ovakva pravna situacije ne prijeti samo notarijatu, već “vodi u stanje značajne netransparentnosti, omogućava neispravne i falsificirane upise u zemljišne knjige i otvara vrata kriminalnim aktivnostima, osobito pranju novca”.

Ističe se kako notarijat u Bosni i Hercegovini, uveden 2007. godine, predstavlja uspješnu priču u pogledu promicanja vladavine prava te da je bez premca u regiji. Upozorava se kako ovakav razvoj situacije “dovodi u pitanje desetljeće njemačkog rada na pravnom razvoju i destabilizira transparentnost zakonodavstva u vrlo osjetljivom i ekonomski vrlo značajnom području te da institucije Savezne Republike Njemačke i njemačko veleposlanstvo “moraju vrlo ozbiljno shvatiti ovu situaciju”.

Također, u pismu se ističe kako su spomenute presude “u suprotnosti s pravnom tradicijom i praksom ustavnih sudova zemalja članica Europske unije i Europskog suda i da su nastala samo uslijed velikog pritiska (i pretpostavljenog nelegitimnog utjecanja na sud)”.

“Presude Ustavnog suda Federacije BiH također su u suprotnosti s presudama Ustavnog suda Republike Srpske i Apelacionog suda Brčko distrikta BiH, koji su se bavili istim pitanjima i o istim pravnim pitanjima odlučili suprotno (u skladu s međunarodnim i europskim pravnim principima)”, navedeno je.

Posebno naglašavaju kako je ova pravna situacija “u suprotnosti s izvornom, razumljivom i prijeko potrebnom namjerom zakonodavca Federacije BiH da etablira notarijat kao elementarni dio djelovanja preventivnog pravosuđa u propisima o nekretninama, koja je utemeljena na njemačkom uzoru i daleko nadilazi zahtjeve Ustavnog suda FBiH, koji nije načelno doveo u pitanje funkciju notarske obrade isprava u pogledu dokazivanja, valjanosti, učinkovitosti, savjetovanja i transparentnosti; spuštanje zahtjeva u pogledu valjanosti na minimum ovjere samo potpisa od strane pravno neobrazovanih osoba, ustavni sud Federacije BiH nije, ni na koji način, zahtijevao”.

U pismu se upozorava se Vladu FBiH da bi njihovo nedjelovanje smatrali “nemarim i neshvatljivim” u kontekstu predstojećih zahtjeva procesa evropskih integracija.

“Unatoč tome, ovom entitetu sada predstoji ovakva pravna situacija”, navodi se u pismu predstavnika Notarske komore Savezne Republike Njemačke i Međunarodne unije notara u pismu OHR-u, Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke u BiH, federalnom premijeru Fadilu Novaliću te ministru pravde Federacije BiH Mati Joziću.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 07.02.2023.

Naslov: Redakcija