Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O ŽELJEZNICAMA REPUBLIKE SRPSKE: Predviđeno je da sva željeznička infrastruktura bude upisana kao dobro u opštoj upotrebi, svojini i posjedu RS

09.02.2017.


Prijedlogom zakona o željeznicama Republike Srpske predviđeno je da sva željeznička infrastruktura bude upisana kao dobro u opštoj upotrebi, svojini i posjedu Republike Srpske.

Obrazlažući Prijedlog zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Neđo Trninić, istakao je da je navedenim prijedlogom zakona definisano da je preduzeće "Željeznice Republike Srpske" upravljač infrastrukture.

"Na ovaj način biće pojednostavljene procedure dobijanja saglasnosti za izgradnju i održavanje željezničke infrastrukture, omogućena veća kontrola utrošenih sredstava i kvalitet izvođenja neophodnih radova", rekao je Trninić.

On je naglasio da su "Željeznicama" data prava i obaveze, kao jedinom upravljaču infrastrukture u Republici Srpskoj, da brinu o infrastrukturi i odvijanju bezbjednog i neprekidnog željezničkog saobraćaja.

"Ovakvim rješenjem nastojalo se zaštititi ovo preduzeće i pomoći da, neopterećeno velikim kreditnim zaduženjima za izgradnju i remont infrastrukture, postigne finansijsku konsolidaciju", dodao je Trninić.

On kaže da su "Željeznice", kao jedino željezničko preduzeće u Srpskoj, spremne da krenu u postupak restrukturisanja, da bi postigle finansijsku stabilnost i počele da zauzimaju mjesto u mreži evropskih željeznica.

Trninić je naglasio da se kao ključni faktori uspjeha u djelatnosti nameću restrukturisanje društva na optimalan broj zaposlenih radnika, kao i podizanje kapaciteta operatera na veći nivo opremljenosti.


IZVOR: Vebsajt Narodne skupštine RS, 07.02.2017.