Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

MINISTARSTVO PRIVREDE RS: Uskoro povoljni krediti za širenje proizvodnje

09.01.2020.


Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da će ministarstvo na čijem je čelu u 2020. godini nastaviti donošenje stimulativnih mjera koje će omogućiti da privreda RS bude što efikasnija i produktivnija.

Petričević je najavio da će Ministarstvo privrede i preduzetništva nastojati da tokom mandata obezbijedi da plate u realnom sektoru sustignu one u javnom, čak i da ih prestignu.

- Ako ništa, uspjeli smo da u prvoj godini rada povećamo plate za 7% i više, s obzirom na to da je prosječna plata u julu 2019. iznosila 912 KM, a u istom mjesecu prethodne godine 848 KM. Nastojaćemo da plate rastu i u 2020. godini - izjavio je Petričević.

On je rekao da će početkom 2020. godine biti otvorene kreditne linije koje će ići putem Investiciono-razvojne banke Republike Spske. Biće uključeni i Garantni fond i komercijalne banke, koje će privrednicima dati mogućnost da dođu do takozvanih jeftinih kreditnih sredstava za unapređenje poslovanja kroz nabavke novih tehnologija i proširenje djelatnosti.

- Očekujemo da će se kamate kretati od 2 do 3%, grejs-period je dvije godine i deset godina otplate. To su mjere koje mogu biti značajne za privrednike s obzirom na to da su dosadašnje kamate bile veoma skupe. Takva privreda ne može da bude konkurentna niti produktivna - naveo je Petričević.

Petričević je rekao da će se od 1. januara vršiti refundiranje naknade plate za porodiljsko bolovanje u iznosu od 100% bruto plate, što je do sada morao da radi privrednik.

Prema njegovim riječima, u tom dijelu biće rasterećena privreda i ta mjera će koštati budžet Srpske oko 20 mil KM.

- Smanjenje stope doprinosa za nezaposlenost sa 0,8 na 0,6 odsto značiće rasterećenje za privrednike i tom mjerom će biti ušteđeno 9,7 mil KM - istakao je Petričević.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 07.01.2020.

Naslov: Redakcija