Zastava Srbije

ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U INSTITUCIJAMA PRAVOSUĐA RS: Predviđeno povećanje plata od tri do pet odsto

08.12.2021.


Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Anton Kasipović prisustvovao je sjednici Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Republike Srpske, koja je održana u Banjoj Luci.

Na sjednici je bilo riječi o poboljšanju materijalnog statusa radnika i zahtjevu sindikata, a koji se odnosi na raspakivanje Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 66/2018, 54/2019, 105/2019 i 49/2021) u smislu posebnog iskazivanja naknada za topli obrok i regres na postojeće koeficijente.

Ministar pravde u Vladi Republikie Srpske Anton Kasipović je naveo da je važno za Republiku Srpsku i sve građane da Vlada Republike Srpske potvrđuje svoj kapacitet da u okviru budžeta obezbijedi redovnost isplata plata i svih drugih davanja iz budžeta.

 On je rekao da je predviđeno povećanje plata od tri do pet odsto u zavisnosti od visine plate koju zaposleni primaju u oblasti pravosuđa.

"Raduje me da iz Vlade Republike Srpske možemo garantovati stabilnost svih isplata i obezbijediti najavljeno povećanje plata", istakao je ministar Kasipović.

On je podsjetio da je do sada bilo dobrih rješenja, zahvaljujući inicijativama Sindikata pravosuđa Republike Srpske.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske Siniša Petrović je istakao da podržava od Vlade Republike Srpske najavljeno povećanje plata od tri do pet odsto te da će, u narednoj godini kod usvajanja budžeta ili rebalansa, insistirati da se vrati naknada za topli obrok i regres.

Kada je riječ o pitanju toplog obroka i regresa za zaposlene u javnom sektoru, ministar Kasipović je zaključio da će Ministarstvo pravde Republike Srpske pratiti rješenja u okviru Vlade Republike i da o tome treba pregovarati u narednom periodu.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo pravde RS, 03.12.2021.

Naslov: Redakcija