Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O PLINOVODU "JUŽNA INTERKONEKCIJA BOSNA I HERCEGOVINA I REPUBLIKA HRVATSKA": Usvajanjem teksta zakona trebalo bi da budu stvoreni neophodni preduslovi za realizaciju ovog gasovodnog projekta na pravcu iz Zagvozda u Hrvatskoj do Posušja u Bosni i Hercegovini, preko Tomislavgrada, Šuice, Kupresa, Bugojna, Novog Travnika i Travnika, sa ovojkom za Mostar

08.12.2020.


Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je većinskim brojem glasova Nacrt zakona o plinovodu "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska".

Usvajanjem teksta zakona trebalo bi da budu stvoreni neophodni preduslovi za realizaciju ovog gasovodnog projekta na pravcu iz Zagvozda u Hrvatskoj do Posušja u Bosni i Hercegovini, preko Tomislavgrada, Šuice, Kupresa, Bugojna, Novog Travnika i Travnika, sa ovojkom za Mostar.

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić izjavio je tokom sjednice da je projekt prepoznat kao jedan od najvećeg prioriteta za Federaciju s obzirom da je postojeći gasovod star 42 godine.

Izgrađen je 1979. godine i karakterizira zastarjelost te veliku opterećenost tokom zimskih perioda kada je potrošnja gasa najveća.

Inače, Federacija se snabdijeva prirodnim gasom iz samo jednog pravca i samo jednog izvora, koristeći transportni gasovod koji prelazi granicu Srbije i Bosne i Hercegovine u mjestu Šepak i nastavlja se do Zvornika, Kladnja, Sarajeva, Zenice i Travnika.

Salkić je podvukao da je realizacija projekta ključna za održavanje sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom na području cijele Federacije, kao i za diversifikaciju izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim gasom.

Projekat je uvršten u sve ključne strateške, planske i razvojne dokumente donesene na nivou Federacije i BiH uključujući i Okvirnu energetsku strategiju BiH do 2035. godine, Okvirnu energetsku strategiju FBiH do 2035. godine, te Program javnih investicija FBiH 2020.-2022.

Tokom rasprave predsjednik Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Safer Demirović ukazao je da je Odbor, podržavajući navedeni nacrt zakona, potencirao da se provedu aktivnosti gasifikacije Tuzlanskog kantona.

Američka ambasada u BiH podržava projekt Južne interkonekcije plina, što će, kako su ranije saopćili, omogućiti BiH daljnju diverzifikaciju opskrbe energijom.

BiH na taj način ne bi bila ovisna o ruskom plinu.


IZVOR: Vebsajt Klix, 02.12.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija