Zastava Srbije

U PRIPREMI ZAKON KOJI ĆE UNAPRIJEDITI POLOŽAJ LICA SA INVALIDITETOM U RS

08.12.2020.


Vlada Republike Srpske radiće na kreiranju zakona koji će unaprijediti položaj lica sa invaliditetom u Srpskoj i olakšati im život, rekao je predsjednik Vlade Radovan Višković.

Višković je dodao da će sve primjedbe predstavnika asocijacija lica sa invaliditetom biti kreirane putem resornih ministarstava.

- U proteklom periodu smo donosili određena zakonska rješenja koja su išla u pravcu poboljšanja ili materijalnog položaja ovih kategorija ili rješavanja određenih pitanja. Sada ima potrebe da se to još dorađuje i proširuje - rekao je Višković nakon sastanka sa predstavnicima Koordinacionog odbora invalidskih organizacija Republike Srpske.

Višković, kome je predsjednik Koordinacije Gospova Rađen Radić uručila zahvalnicu za nesebičnu podršku koju su on i Vlada Srpske pružili ovoj kategoriji tokom pandemije virusa korona, istakao je da je namjera i da se utvrdi da li je novčani iznos koji je predviđen zakonskim rješenjima dovoljan ili ga treba povećati, te da li treba razmišljati i o imovinskom cenzusu, pa da se tačno zna ko i kada, na koji način treba da ostvari ta prava.

Predsjednik Vlade Republike Srpske je rekao da je spreman da u narednom periodu putem resornih ministarstava pruži podršku ovoj populaciji i da se njihov položaj što više unaprijedi u skladu sa materijalnim mogućnostima.

- Ove kategorije i njihova udruženja smatraju da trebamo u narednom periodu razgovarati o izmjeni člana sedam pravilnika koji je kreirala Vlada vezano za raspodjelu sredstava od igara na sreću i koji, po njihovom mišljenju, nije na pravi način propisao jednoobrazno obaveze koje iz toga proizilaze, nego je ostala mogućnost da resorni ministar svojim rješenjem obavlja raspodjelu tih sredstava - rekao je Višković.

On je za naredne dane najavio razgovore sa predstavnicima resornog ministarstva o toj temi, istakavši da ne vidi nikakav problem da se prilagodi taj član onako kako je i predviđeno i da novac prikupljen od igara na sreću, koji je u tom procentu koji je i definisan namijenjen i za ovu populaciju, bude lakše dostupan.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 02.12.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija