Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PARLAMENTARNE KOMISIJE PODRŽALE SET ZAKONA O AKCIZAMA

08.12.2017.


Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH bez rasprave je podržala principe seta zakona koji se odnose na akcize, a koji je Vijeće ministara BiH utvrdilo 24. novembra.

Ustavnopravna komisija Doma naroda također je zasjedala i utvrdila usklađenost predloženog seta zakona s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Podsjećanja radi, Vijeće ministara BiH je utvrdilo modificirani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u kojem su, uz saglasnost svih relevantnih učesnika u procesu pripreme i izrade Zakona, izvršena poboljšanja u vezi s pitanjima jasno definirane namjene i utroška sredstava - saopćeno je ranije iz te institucije.

Kako je navedeno, ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.

Vijeće ministara BiH je set zakona o akcizama uputilo u parlamentarnu proceduru, uz prijedlog da se razmatra po skraćenom zakonodavnom postupku.


IZVOR: Vebsajt Faktor, 07.12.2017.

Izvod iz vijesti