Zastava Srbije

ZAKON O OBAVEZNOM ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU RS: Plata za vrijeme bolovanja isplaćuje se u visini od 70 do 100 odsto neto plate, u zavisnosti od razloga privremene spriječenosti za rad

08.11.2023.


Naknadu plate za vrijeme bolovanja do 30 dana isplaćuje poslodavac iz svojih sredstava, a bolovanja duža od 30 dana idu na teret FZO Republike Srpske, osim u slučaju povreda na radu i profesionalnih oboljenja.

Plata za vrijeme bolovanja isplaćuje se u visini od 70 do 100 odsto neto plate, u zavisnosti od razloga privremene spriječenosti za rad.

Tako se za bolesti i komplikacije, kako kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, u vezi sa održavanjem trudnoće isplaćuje pun iznos plate, kao i zbog maligne bolesti i njege djeteta oboljelog od malignih bolesti, te zbog dobrovoljnog davanja organa, tkiva i ćelija.

Zbog propisane mjere obavezne izolacije kao kliconoše ili zbog pojave zaraze u njegovoj okolini u skladu sa propisima kojima je uređena oblast zaštite stanovništva od zaraznih bolesti isplaćuje se 90 odsto naknade.

Plata se umanjuje za 30 odsto ako je bolovanje otvoreno zbog bolesti, povrede, medicinskog ispitivanja i njege oboljelog člana uže porodice (izuzev za njegu djeteta oboljelog od malignih bolesti).

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 06.11.2023.

Naslov: Redakcija