Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

DELEGACIJA EU: Prioritet rješavanje pitanja akciza

08.11.2017.


Reformska agenda je u zastoju, a politički lideri moraju preuzeti odgovornost pred građanima i ispuniti ono na šta su se obavezali, upozorili su iz Delegacije EU.

U Delegaciji EU ističu da će Unija nastaviti da pomaže BiH, ali da je isključivo na političarima i institucijama BiH kako će se zemlja kretati na putu ka EU.

"Nažalost, u proteklih nekoliko mjeseci reformski proces stagnira. Postoji hitna potreba za obnavljanjem zamaha na EU putu, ispunjavanju reformskih obaveza i poboljšanju situacije u oblasti vladavine prava. Najhitnija od njih je nužnost rješavanja pitanja akciza kako bi se aktiviralo 500 miliona evra investicija u infastrukturu BiH", istakli su u Delegaciji EU.

Upozorili su da su politički lideri ti koji su postavili ambiciozne rokove za kandidaturu za članstvo u EU i da sada treba da preuzmu odgovornost i ispune obećanja.

"Popunjavanje upitnika, obezbjeđivanje jedinstvenog i koordinisanog niza odgovora - biće jasan signal da BiH može da radi zajedno, pri čemu je kvalitet odgovora važniji od brzine popunjavanja upitnika. Očekujemo od svih političkih stranaka i njihovih lidera da se pridržavaju obaveza preuzetih usvajanjem Reformske agende u 2015. i pomognu u sprovođenju ovih mjera", naglasili su iz Delegacije EU.

Ponovo su podsjetili na izjavu o opredjeljenju o evropskom putu, koju je dogovorilo Predsjedništvo BiH, lideri političkih stranaka potpisali, a Parlamentarna skupština BiH usvojila.

"Značajan napredak u Reformskoj agendi omogućio je BiH da napreduje na svom putu ka EU. Nakon nekoliko značajnih rezultata ostvarenih u 2016. godini, BiH je počela da se kreće naprijed. To su bili važni koraci koji su doprinijeli da Savjet EU pozove Evropsku komisiju da podnese svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU, nakon čega je Komisija vlastima zemlje dostavila upitnik", naveli su oni.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da nije optimista ni kad je u pitanju sprovođenje reformi, niti dobijanje kandidatskog statusa u januaru, te da nije zadovoljna ni načinom funkcionisanja mehanizma koordinacije koji postoji samo na papiru.

"Mehanizam koordinacije podrazumijeva interakciju brojnih struktura u okviru složene BiH, a to znači održavanje ministarske konferencije, komisije za integraciju, da se kolegijum sastaje i rješava određena pitanja, definiše i trasira određene pravce. Nažalost, to se nije desilo i problem tu vidim isključivo u Sarajevu", smatra Cvijanovićeva.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić smatra da je dokaz da se Agenda sprovodi činjenica da bi BiH naredne godine mogla dobiti kandidatski status, koji je, kako ističe, sada samo uslovljen kvalitetnom realizacijom upitnika.

On je dodao da su odgovori na 1.400 pitanja iz upitnika verifikovani, te da je realno očekivati da posao bude završen do kraja godine.

Ministar ekonomskih odnosa i regionalne saradnje u Savjetu ministara Mirko Šarović kaže da je evidentno da se kasni, ali u stvarima u kojima nisu očekivali, poput prevođenja i drugih sličnih stvari.

Na pitanje ko je za to odgovoran, Šarović smatra da bi radije insistirao da se u preostalih nekoliko sedmica riješe problemi, umjesto bavljenja time ko je za to odgovoran.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 06.11.2017.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772