Zastava Srbije

VISOKI SUDSKI I TUŽILAČKI SAVJET BIH: VSTS će 9. novembra 2016. godine razmatrati inicijativu predsjednika RS o načinu izbora sudija i tužilaca u tom entitetu, prijedlog o formiranju posebne komisije/radne grupe zadužene za međunarodne odnose i evropske integracije, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH


Visoki sudski i tužilački savjet BiH razmatraće na sjednici u srijedu, 9. novembra 2016. godine, potrebu reagovanja ove institucije na inicijativu predsjednika Republike Srpske za način izbora sudija i tužilaca u Republici Srpskoj.

Predsjednik Republike Srpske je 29. oktobra najavio da će javnosti predstaviti novu inicijativu da građani Republike Srpske direktno na izborima biraju tužioce i sudije, koji bi onda za svoj rad odgovarali njima.

Tokom prvog dana sjednice, članovi Savjeta će, nakon informacije o aktivnostima predsjednika VSTS-a BiH Milana Tegeltije, razmatrati i njegov prijedlog o formiranju posebne komisije/radne grupe zadužene za međunarodne odnose i evropske integracije.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, te zahtjev Ministarstva bezbjednosti BiH u kojem se traži saglasnost za elektronski pristup Sistemu za upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima za institucije i agencije koje su nadležne za bezbjednosno provjeravanje i izdavanje bezbjednosnih dozvola u BiH.

Pred članovima Savjeta naći će se i prijedlog za poništenje javnog oglasa za izbor glavnog disciplinskog tužioca VSTS-a, te ocjenjivanje rada sudija Suda BiH koji su kandidati u postupku imenovanja na poziciju predsjednika Suda BiH.

Drugog dana zasjedanja, u četvrtak, 10. novembra, Savjet će, između ostalog, imenovati nosioce pravosudnih funkcija u Federaciji BiH.

Sjednica će početi u 9.00 časova.


Izvor: Vebsajt RTRS, 07.11.2016.