Zastava Srbije

U PRIPREMI STRATEGIJA RAZVOJA LOKALNE SAMOUPRAVE U REPUBLICI SRPSKOJ ZA PERIOD 2022-2028. GODINA

08.09.2022.


Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, uz tehničku asistenciju projekta “EU za Civilno Društvo (EU4CD)”, koji finansira Delegacija Evropske Unije, organizovalo je sastanak Radne grupe za izradu Strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period 2022-2028. godina.

Članovi Radne grupe rade na definisanju glavnih elementa strateške platforme za Strategiju razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj 2022-2028. u skladu sa novouspostavljenim sistemom i procesom strateškog planiranja u Republici Srpskoj.

Strategija razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period 2022-2028. godina sadržavaće ključna rješenja i mjere za proces decentralizacije i reforme lokalne samouprave na principima Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Unapređenje upravljanja imovinom u jedinicama lokalne samouprave, jačanje građanskog učešća u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou, digitalizacija, upravljanje kvalitetom, jačanje kapaciteta i stručno usavršavanje zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, unapređenje usluga koje se pružaju građanima i kreiranje povoljnog poslovnog okruženja, samo su neke od tema koje će naći mjesto u novom strateškom dokumentu.

Takođe, jedan od prioriteta novog strateškog dokumenta biće unaprijeđenje sistema podrške nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave kroz razvijanje mehanizama dodatne materijalne i nematerijalne podrške ovim jedinicama lokalne samouprave kako bi se podstakao njihov razvoj i obezbijedio uravnotežen razvoj jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj.

Sastanku su prisustvovali predstavnici resornih ministarstava, republičkih uprava, republičkih upravnih organizacija, jedinica lokalne samouprave, Saveza opština i gradova Republike Srpske, akademske zajednice, socioekonomskih partnera i organizacija civilnog društva.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, 06.09.2022.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija