Zastava Srbije

APEL NA HITNO DONOŠENJE PODZAKONSKIH AKATA CARINSKE POLITIKE: Privrednici traže i oslobađanje od uvoznih dažbina

08.09.2017.


Spoljnotrgovinska komora BiH, u ime poslovne zajednice BiH, apelovala je na Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da što prije budu usvojeni podzakonski akti Zakona o carinskoj politici ("Sl. glasnik BiH", br. 58/2015 - dalje: Zakon), a prvenstveno odluka o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina, kako bi privrednici ostvarili zakonom propisana prava.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH ističu da bi odluka o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina u znatnom obimu podstakla privrednike da modernizuju svoju opremu i proizvodnju.

- Iako je teško brojčano istaći značaj donošenja ove odluke, s pravom možemo reći da bi se za svaku ozbiljniju kompaniju, a prevashodno izvoznika iz BiH, primjena odluke mjerila u uštedama hiljada KM na osnovu oslobađanja od plaćanja uvoznih dažbina - navode iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Iz Komore podsjećaju da je zakonski rok za izradu podzakonskih akata Zakona o carinskoj politici bio šest mjeseci od njegovog usvajanja, ali da do danas nisu doneseni akti koje treba da predloži Upravni odbor UIO BiH.

Zbog toga što nisu donijeti podzakonski akti onemogućena je primjena Zakona što dodatno otežava redovne aktivnosti privrednika koje je početkom ove godine ohrabrio početak procesa javnih konsultacija za sačinjavanje prednacrta odluke o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobođanje od plaćanja uvoznih dažbina.

- Poslovna zajednica u BiH je očekivala da će Upravni odbor UIO BiH nakon razmatranja prijedlog odluke o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina uputiti u dalju proceduru uviđajući hitnost i njen značaj za privredne subjekte u BiH - navodi se u saopštenju.

Iz Komore podsjećaju da Upravni odbor UIO na nedavnoj sjednici nije usvojio prijedlog, te na takav način još prolongirao sprovođenje Zakona.

Spoljnotrgovinska komora podsjeća da je, osim oslobađanja plaćanja carine na uvoz mašina, jedna od najvažnijih novina u ovom zakonu elektronski postupak provoza i elektronsko podnošenje carinskih prijava, što bi trebalo da ubrza procedure carinjenja roba i umanji troškove postupka.


Izvor: Vebsajt eKapija, 06.09.2017.

Naslov: Naslov: Redakcija