Zastava Srbije

PRAVOBRANILAŠTVO RS: Ulaže se apelacija Ustavnom sudu BiH radi odgode izvršenja odluke Apelacionog vijeća Suda BiH o knjiženju vojne imovine u Han Pijesku Pravobranilaštvo RS uložiće apelaciju Ustavnom sudu BiH i zatražiti odgodu izvršenja odluke Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han Pijesku bude uknjižena na BiH.


 

  • PRAVOBRANILAŠTVO RS: Ulaže se apelacija Ustavnom sudu BiH radi odgode izvršenja odluke Apelacionog vijeća Suda BiH o knjiženju vojne imovine u Han Pijesku
  • Pravobranilaštvo RS uložiće apelaciju Ustavnom sudu BiH i zatražiti odgodu izvršenja odluke Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han Pijesku bude uknjižena na BiH.

RS će tražiti da blokada izvršenja sudske odluke bude na snazi dok ne bude usvojen zahtjev za reviziju postupka u tom slučaju, koji će takođe uložiti Pravobranilaštvo RS.

Pravobranilac RS Danijela Novaković ističe da će apelacija i zahtjev za reviziju biti podneseni u narednih nekoliko dana.

- Rok za podnošenje zahtjeva za reviziju je 30 dana, što znači da imamo još 15 dana za njegovo podnošenje, a rok za apelaciju je 60 dana. Borićemo se svim pravnim sredstvima, a ta presuda, iako je pravosnažna, nije i izvršna - kaže Novakovićeva.

Zamjenik pravobranioca BiH Mlađen Mandić kaže da je drugostepena odluka svakog suda i pravosnažna i izvršna mjesec poslije donošenja i da apelacija i zahtjev za reviziju ne odlažu izvršenje.

- Odluka je pravosnažna i izvršna. Radi se samo o tome da li će RS, odnosno Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) izvršiti ili neće tu odluku - kaže Mandić i dodaje da slijedi upisivanje te imovine u RUGIP-u na BiH.

Mandić smatra da je odluka Suda BiH težak udarac za RS do kojeg je došlo isključivo zbog neznanja, ali i da se ne može desiti da i prestale 23 vojne lokacije u Srpskoj budu upisane kao vlasništvo BiH.

- To ne može biti model po kome bi bile donesene ostale presude. Za ostale lokacije nije bilo izlaganja i ako ih i ne bude, onda ostaje status kvo, dakle one ostaju u RS - pojasnio je Mandić.

Sud BiH je, nakon više od godinu, nedavno donio drugostepenu presudu prema kojoj RS mora nekretnine koje čine vojni objekti u Han Pijesku uknjižiti kao svojinu BiH.

Mlađen Mandić pojašnjava da javno izlaganje nekretnina znači pokušaj upisivanja vlasništva na nekoga i da u roku od mjesec svako ima pravo da uloži primjedbu ili tužbu. U ovom slučaju radilo se o izlaganju na javni uvid podataka o vojnoj lokaciji Veliki Žep kod Han Pijeska i utvrđivanju prava na tom zemljištu.

- Pošto je Veliki Žep bio na Saveznom sekretarijatu za narodnu odbranu bivše Jugoslavije, niko se nije javio. Veliki je propust izlagati imovinu koja je sporna - rekao je Mandić.

Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Goran Maunaga, 07.09.2016.