Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ZA DOBIJANJE STATUSA KANDIDATA ZA ČLANSTVO BIH MORA KONTINUIRANO SPROVODITI REFORME ORIJENTIRANE KA EU: Upotreba rezultata Popisa 2013 nije uslov da bi BiH dobila status EU kandidata

08.08.2019.


Rezultati Popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine koji su objavljeni krajem juna 2016. godine zvanično su korišteni u izradi Uputstva popune Doma naroda Parlamenta FBiH, ali druge primjene podataka u BiH od strane institucija još uvijek nema.

Popis iz 2013. godine verifikovala je Međunarodna posmatračka misija (IMO), a relevantnim su ga ocijenile i institucije Evropske komisije. Na pitanje kakav je stav EU prema popisu iz 2013. godine i može li se pred BiH staviti zahtjev prilikom razmatranja za kandidatski status i korištenje Popisa iz 2013. godine, u odgovoru EU zvaničnika iz Brisela navodi se da je popis izvršen u skladu sa evropskim standardima i preporukama.

„Evropska komisija također notira da se zvanični rezultati popisa osporavaju od strane entiteta RS iz metodoloških razloga naročito povezanih s određivanjem statusa rezidenta. Analitički izvještaj također ukazuje na činjenicu da takvo neslaganje blokira prijenos različitih statistika prema EU, kako nalaže Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA)“.

Iz EU dalje navode da su ključni prioriteti precizirani u Mišljenju šta BiH treba da uradi kako bi se pripremila za otvaranje pregovora o priključenju EU.

„Ovo ide značajno dalje od fokusa na status kandidata. U februaru 2018., u svojoj Strategiji za Zapadni Balkan, COM notira da 'sa kontinuiranim naporom i angažmanom, Bosna i Hercegovina bi mogla postati kandidat za priključenje'. EU je potrebno da vidi te kontinuirane napore na reformama od strane bh. vlasti, pored formalnih obaveza i izjava. Dodijeliti zemlji status EU zemlje-kandidata je privilegija zemalja-članica EU u Vijeću, koje odlučuju konsenzusom, na temelju rezultata Mišljenja Komisije o aplikaciji za članstvo u EU. Utoliko je za BiH od suštinskog značaja da demonstrira da ozbiljno poduzima reforme orijentirane ka EU kako bi zemlje-članice EU uzele u obzir dodjelu statusa kandidata zemlji“, navodi se u odgovoru.

Iako bi naredni Popis stanovništva u BiH trebao biti izvršen 2021. godine, sve ukazuje na to da taj popis neće biti izvršen. Za Popis iz 2013. godine utrošeno je oko 50 miliona KM. 


IZVOR: Vebsajt Patria, 07.08.2019.

Naslov: Redakcija